Rīta Panorāma

Tiešsaistes seansos festivāla Riga IFF filmas

Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas Slimnīcu biedrības vadītāju Jevgēņiju Kalēju

ES līderi sola cīnīties ar enerģijas cenas kāpuma sekām

ES līderi sola cīnīties ar enerģijas cenas kāpuma sekām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Beļģijas galvaspilsētā Briselē notiekošajā sanāksmē Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi apsolīja cīnīties ar enerģijas cenas pieauguma negatīvajām sekām. Dalībvalstis arī aicinātas sniegt īstermiņa palīdzību visneaizsargātākajiem patērētājiem un Eiropas uzņēmumiem.

Eiropadomes interneta vietnē publiskotajā dokumentā Eiropas Komisija (EK) un citas atbildīgās institūcijas aicinātas ātri izstrādāt vidēja termiņa un ilgtermiņa pasākumus, kas palīdzētu nodrošināt enerģiju mājsaimniecībām un uzņēmumiem par pieejamu cenu.

Nepieciešams palielināt bloka energosistēmas un iekšējā enerģijas tirgus noturību, nodrošināt piegādes drošību un atbalstīt pāreju uz klimatneitralitāti.

Dokumentā uzsvērts, ka šī plāna īstenošanas gaitā jāņem vērā atšķirīgās situācijas dalībvalstīs.

Politiķu domas joprojām dalās gan par to cik ilgi turpināsies pašreizējais cenu lēciens, gan par to kāds būtu vislabākais risinājums kā ar to cīnīties. Tādēļ detalizētākas diskusijas turpināsies otrdien paredzētajā enerģētikas ministru sanāksmē.

Spānijas premjers Pedro Sančess ir starp tiem, kuri visskaļāk pieprasa veikt reformas elektroenerģijas tirgū. Viņa valdība asi izjūt iedzīvotāju neapmierinātību ar pieaugošajām cenām un tādēļ pieprasa, lai rīcība notiktu ne tikai vietējā, bet arī Eiropas līmenī.

Arī Francijas prezidents Emanuels Makrons ir satraukts, ka augsta pieprasījuma dēļ pašreizējais cenu lēciens var turpināties ilgāk, nekā gribētos. Tādēļ Francijas valdība jau ir apsolījusi sākt izmaksāt 100 eiro pabalstu mazāk turīgiem iedzīvotājiem, lai kompensētu elektroenerģijas, apkures un degvielas cenu kāpumu. Citas Eiropas valstis pašlaik piesardzīgi skatās uz iespējamām reformām.

Ne mazāk svarīga tēma sanāksmē bija arī cīņa ar Covid-19 pandēmiju. Dalībvalstu līderi iestājās par brīvu pārvietošanos ES iekšienē un par savstarpējo tā dēvēto Covid-19 sertifikātu atzīšanu ar trešajām valstīm. Jāturpina vakcinācija kampaņas un asi jāvēršas pret dezinformāciju, īpaši sociālo tīklu platformās.

KONTEKSTS:

Eiropa piedzīvo nepieredzētu enerģijas cenu pieaugumu, kas var apdraudēt ekonomikas atkopšanos pēc pandēmijas un negatīvi ietekmēt iedzīvotāju ienākumus. Cenu kāpums būs vēl straujāks, sākoties jaunajai apkures sezonai. ES un dalībvalstis domā par risinājumiem, lai mājsaimniecības varētu atļauties samaksāt par siltumu un elektrību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti