ES labas izredzes sasniegt zaļās enerģijas mērķus 2020.gadam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm kopumā ir labas iespējas sasniegt savus izvirzītos mērķus atjaunojamās enerģijas attīstībā un sasniegt 20% atjaunojamās enerģijas īpatsvaru. Turklāt daļai valstu ir iespējas pat pārsniegt plānus – par to liecina Eiropas Komisijas sagatavotais jaunākais pārskats.

Jau 2014.gadā ES atjaunojamo energoresursu patēriņš varētu būt sasniedzis ap 15,3% no kopējā enerģijas patēriņa. Tas ļauj cerēt, ka līdz 2020.gadam ES kopumā izdosies sasniegt iecerēto mērķi – 20% atjaunojamo energoresursu īpatsvaru energobilancē, pavēstījis ES komisārs enerģētikas un klimata jautājumos Migels Kanjete.

"Vairākums Eiropas Savienības dalībvalstu un Eiropas Savienība kopumā šobrīd virzās uz to, lai sasniegtu iecerētos atjaunojamās enerģijas nozares mērķus. Jāatgādina, ka viena no Eiropas Komisijas prezidenta [Žana Kloda] Junkera prioritātēm ir panākt, lai Eiropas Savienība kļūtu par vadošo spēlētāju atjaunojamo energoresursu nozarē, un šīs dienas ziņas pierāda, ka esam uz pareizā ceļa, lai to sasniegtu. 19 no dalībvalstīm ir tik veiksmīgas, ka varētu pat pārsniegt 2020.gada mērķus. Tiesa, atsevišķām valstīm tomēr savu politiku un uzsāktos pasākumus nāksies pārvērtēt," sacījis Kanjete.

Viņš gan norāda, ka vienlaikus dalībvalstu politiķiem ir jārēķinās ar faktu, ka ne mazāk nozīmīgs mērķis atjaunojamās enerģijas jomā ir nodrošināt tās konkurētspēju un iekļaušanos enerģijas tirgū.

"Mans šīs dienas vēstījums ir ļoti skaidrs - mēs nevaram un arī neplānojam atgriezties pie vecās domāšanas, un mēs vēlamies nodrošināt to, lai mūsu iecerētie mērķi dotu arī attiecīgu signālu tirgum. Mūsu viens no svarīgākajiem mērķiem ir panākt pēc iespējas ātrāku atjaunojamo energoresursu integrēšanos mūsu enerģijas sistēmās," sacījis ES komisārs.

Kā zināms, Latvija ierindojas starp atjaunojamās enerģijas līderiem - tās atjaunojamo energoresursu īpatsvars kopējā patēriņā veido 37%.

"Latvenergo" korporatīvās stratēģijas direktors Uģis Sarma skaidro, ka šādu rādītāju ir veicinājusi izaugsme gan elektrības ražošanas, gan siltuma ražošanas sektoros

"Galvenie cēloņi šeit laikam ir divi. Pirmais - atjaunojamo resursu izmantošanas pieaugums elektrības ražošanā, visa šī subsidētās enerģijas daļa, tas, par ko lietotāji tik dārgi maksā, tad arī atspoguļojas šeit. Otrs ļoti nozīmīgs ieguldījums siltumapgādes sektorā - tur ir bijušas pat būtiskākas pārmaiņas nekā elektroenerģijas sektorā. Tur ļoti nozīmīgi ir pieaugusi no biomasas ražotā siltumenerģija," saka Sarma.

Jau ziņots, ka, īstenojot atjaunojamās enerģijas atbalsta politiku, ES valstīm jau 2012. un 2013. gadā ir izdevies samazināt oglekļa dioksīda emisijas par attiecīgi 326 un 388 miljoniem tonnu, kā arī palielināt atjaunojamās enerģijas īpatsvaru transporta sektorā līdz 5,7%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti