Eiropas Savienība izslēdz septiņas Krievijas bankas no SWIFT sistēmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Eiropas Savienība (ES) trešdien, 2. martā, izslēdza septiņas Krievijas bankas no starptautiskās maksājumu sistēmas SWIFT, ieviešot iepriekš apstiprinātās sankcijas pret Maskavu par iebrukumu Ukrainā.  

Bankas nekavējoties atslēgtas no drošas starpbanku saziņas sistēmas, kas nodrošina transakcijas, ziņo AFP. No sistēmas atslēgta Krievijas otrā lielākā kredītiestāde, “VTB Bank”, kā arī “Bank Otkritie”, “Novikombank”, “Promsvyazbank”, “Rossiya Bank”, “Sovcombank” un VEB (“Vnešekonombank”).

Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis atzīst, ka ar laiku šīs bankas, visticamāk, pāries uz citu maksājumu sistēmu. Tomēr pašlaik šis ierobežojums pamatīgs skars to iespējas veikt ātrus un efektīvus starptautiskos pārskaitījumus.

"Pirmkārt, ir jāsaprot, kas ir SWIFT sistēma. Tā ir sistēma, kas faktiski nodrošina informācijas apmaiņu starp bankām – angliski tas saucās "messaging" – par veicamajiem maksājumiem. Līdz ar to bankas var meklēt kādus citus risinājumus, kādā veidā šo informācijas apmaiņu īstenot. Tomēr jāsaka, ka pamatā visas bankas ir SWIFT sistēmā.

Līdz ar to nav tādu viegli pieejamu alternatīvu. Tā kā praktiski tas rada ļoti nopietnas problēmas tām bankām, kas ir izslēgtas no SWIFT.”

“Eiropas Savienība ieviesa trīs smago sankciju viļņus pret Krievijas finanšu sistēmu, tās augsto tehnoloģiju nozarēm un tās korumpēto eliti,” paziņoja Eiropas Komisijas vadītāja Urzula fon der Leiena.

“Tā ir lielākā sankciju pakete ES vēsturē. Šodienas lēmums atslēgt Krievijas bankas no SWIFT tīkla nosūtīs vēl vienu skaidru signālu [Krievijas prezidentam Vladimiram] Putinam Kremlī,” pauda fon der Leiena.

Sarakstā gan nav divu galveno Krievijas banku – “Sberbank” un  “Gazprombank”,

kas paliek SWIFT sistēmā un ļaus ES valstīm maksāt par Krievijas gāzes un naftas piegādēm, norāda AFP.

Bet ES amatpersona aģentūrai AFP norādīja, ka šo sarakstu plānots nepārtraukti pārskatīt. Līdz ar G7 valstu kopīgajām sankcijām kopumā vairāk nekā 80% Krievijas banku sistēmas cieš no dažādām sankcijām – tajā skaitā no izslēgšanas no SWIFT un aktīvu iesaldēšanas, ko noteica ES, ASV un Lielbritānija.  

Arī ES neietilpstošā Šveice – svarīgais finanšu centrs – norādījusi, kas sekos ES soļiem pret Krieviju.

ES arī aizliegusi jebkādas jaunas investīcijas Krievijas Tiešo investīciju fondā, aizliegts arī nodrošināt ar eiro skaidru naudu jebkuras personas Krievijā, izņemot personīgajai lietošanai vai diplomātiskiem nolūkiem, lai nepieļautu iespēju apiet sekas no atslēgšanas no SWIFT.

Krievijas banku atslēgšana no SWIFT ietekmēšot arī rietumvalstis, taču tas ir saprasts un akceptēts, piebilda amatpersona.  

KONTEKSTS:

24.februārī Krievija iebruka Ukrainā, paziņojot, ka ir sākusi "militāru operāciju" un aicinot Ukrainas armiju "nolikt ieročus". Krievija jau ilgāku laiku pirms iebrukuma pulcēja pie Ukrainas robežas armiju, vienlaikus noliedzot nodomus iebrukt kaimiņvalstī un rietumvalstu bažas noraidot kā nepamatotas.

Kā ieganstu iebrukumam Putina režīms izmantoja it kā palīdzības lūgumu no Doneckas un Luhanskas "tautas republikas", kuru neatkarību no Ukrainas pats Putins atzina tikai 3 dienas pirms iebrukuma.  

Krievijas plānotais zibenskarš izgāzies, ukraiņi izrāda sīvu pretestību. Rietumvalstis palīdz Ukrainai finansiāli, kā arī sūtot militāro tehniku, ieročus un munīciju. Pret Krieviju ieviestas plašas sankcijas, tajā skaitā iesaldējot Centrālās bankas aktīvus, kas pēc ekonomistu domām ir smags trieciens ilgākā termiņā, atslēdzot vairākas Krievijas bankas no starptautiskās maksāšanas sistēmas SWIFT, slēdzot savu gaisa telpu Krievijas lidmašīnām un nosakot citus ierobežojumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti