EP vēlas izvērtēt «troikas» darbību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Eiropas Parlaments (EP) vēlas izmaiņas Starptautisko aizdevēju komandas jeb tā sauktās troikas darbībā, uzskatot, ka tā būtu aizstājama ar jaunu Eiropas Savienības veidotu institūciju. Parlamenta galvenās iebildes ir, ka troikas darbs nav pilnībā pārredzams un kontrolējams, kas būtu svarīgi, ņemot vērā tās ietekmi uz problēmās nonākušo valstu tālāko dzīvi.

Troika – šādu iesauku guvusi starptautisko aizdevēju trijotne: Eiropas Komisija, Eiropas Centrālā banka un Starptautiskais Valūtas fonds, kura uzrauga un vada naudas aizdošanas procesu vairākās problēmās nonākušās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Eiropas Parlamenta deputāti tagad aicinājuši pievērsties troikas darbam, aicinot izvērtēt, cik lielas iespējas Briselei ir sekot līdzi tam. EP vēlas iegūt pārliecību, ka tas notiek uzticami un kvalitatīvi, ņemot vērā, ka starptautisko aizdevēju prasībām ir milzīga ietekme uz valstu tālāko attīstību.

Pirms neilga laika intervijā Latvijas Radio Eiropas Parlamenta prezidents Martins Šulcs sacīja, ka deputātiem nav šaubu par troikas lēmumu pareizību, taču viņi meklē iespējas turpmāk demokrātiskā ceļā sekot līdzi tās darbam.

„Parlamentā nav debates par troikas lēmumu saturu, bet gan par tās struktūru. Taupības pasākumus nenosaka troika, tos nevar ieviest bez nacionālās valdības vai parlamenta lēmuma, līdz ar to par šo lēmumu saturu diskutēt ir bezjēdzīgi, jo katrā valstī tie atšķiras.  Mani kolēģi šeit, parlamentā, izskata troikas struktūru un iespējas veikt demokrātiskās pārbaudes. Piemēram, troikā ir Starptautiskais Valūtas fonds, par kuru Eiropas Parlaments atbildēt nevar, savukārt Eiropas Centrālā banka ir absolūti neatkarīga organizācija. Vienīgi Eiropas Parlaments var uzraudzīt Eiropas Komisiju. Tas, par ko mēs tagad diskutējam - daudzi cilvēki Eiropā uztraucas, ka troika rīkojas pilnīgi neatkarīgi un jādomā, kā būtu iespējams veikt tās darba demokrātiskas pārbaudes, sacīja Šulcs.

Līdzīgi uzskata arī Eiropas Stabilitātes mehānisma jeb jaunā Eiropas glābšanas fonda  vadītājs Klauss Reglings, norādot, ka troika neuzspiež pasākumus, lēmumi tiek pieņemti kopīgi ar konkrētajām valstīm.

Pēc vairāku kārtu sarunām un starptautisko aizdevēju noklausīšanās, Eiropas Parlamenta deputātu komisijas turpina apmeklēt dalībvalstis, kurās troika strādā, lai noskaidrotu, kā īsti un cik caurspīdīgi šis darbs notiek. Deputāti jau ir bijuši Kiprā un Portugālē, šajās dienās ir Īrijā, bet janvāra beigās būs Grieķijā. Tomēr

pēc pēdējām debatēm Eiropas Parlamenta sesijā Strasbūrā deputāti sliecas domāt, ka šāds aizdotās naudas uzraudzīšanas darbs būtu jādara pilnīgi jaunam, Eiropa Savienības veidotam ekspertu sastāvam.

Deputāti atzīst, ka pagaidām neko mainīt nav iespējams, jo pretējā gadījumā tas radītu haosu valstīs, kurās troika jau strādā. Briseles gaiteņos jau izplatījušās baumas, ka sakarā ar sarunām par troikas nākotni Starptautiskais Valūtas fonds to varētu pamest, atstājot atbildību uz Eiropas Savienības pleciem.

Balsojums par Eiropas Parlamenta galīgo ziņojumu troikas lietā gaidāms plenārsesijā martā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti