EP deputāti sola Baltijas un Somijas zemniekiem būt prasīgiem budžeta sarunās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Baltijas un Somijas zemnieki trešdien Briselē apdāvinājuši ar pienu atbildīgos Eiropas Parlamenta (EP) deputātus un saņēmuši solījumu, ka parlaments būs stingrs un prasīgs sarunas ar Eiropas Komisiju (EK) un Eiropas Savienības (ES) Padomi par lielāku ES nākamā gada budžetu un līdz ar to palīdzību zemniekiem. Baltijas un Somijas lauksaimnieki pulcējušies Briselē, lai atgādinātu par to, ka līdz šim piešķirtais ES atbalsts nesegs visus Krievijas ieviestā pārtikas preču importa aizlieguma radītos zaudējumus.

Baltā plastmasas Latvijas piena pudele, ko rāda Uldis Krievārs no kooperatīvu asociācijas, Briselē izskatās gluži citādāk. Uz tās liela zila etiķete ar ES dzelteno zvaigžņu apli, kuram vidū angļu valodā rakstīts „Solidarity Milk” jeb „Solidaritātes piens” un klāt visu četru valstu – Baltijas un Somijas karogi.

Pie parlamenta bija pulcējušies ar 20 Baltijas un Somijas zemnieku pārstāvji. Somiem un Igauņiem rokās piena pakas ar līdzīgu noformējumu.

Šoreiz nolēmām neliet pienu uz ielas un neuzstāties ar lielu masu, bet gan iet tieši pie lēmuma pieņēmējiem, tā Latvijas Radio saka viena no akcijas dalībniecēm, Zemnieku saeimas priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja, skaidrojot akcijas mērķi.

Kopš Krievija ieviesusi pārtikas preču importa aizliegumu, piena sektorā Baltija un Somija ir starp tām valstīm, kas cietušas visvairāk.

EK nolēmusi piešķirt Baltijas, tajā skaitā arī Latvijas piensaimniekiem, kopumā 28 miljonu eiro lielu palīdzību, no kuriem Latvijai pienāksies 7,7 miljoni eiro. Taču gan Zemkopības ministrija, gan zemnieku pārstāvji ar summu nav apmierināti. 

Baltija šajā akcijā atbalsta Somiju, kas arī cietusi no Krievijas lieguma, taču kurai atbalsts nav apsolīts.

Jau parlamenta ēkā iekšpusē, zemnieku pārstāvji satikušies ar atbildīgajiem deputātiem.

Lauksaimniecības komitejas priekšsēdētājs Radoslavs Sikorskis sola, ka EP būs stingrs sarunās ar EK un ES Padomi par jauno ES nākamā gada budžetu, kuru EP jau ir noraidījis, tādējādi pieprasot to lielāku un paredzot arī maksājumus lauksaimniekiem.

„Mēs jūs saprotam, jo Polijā mums ir līdzīga situācija augļu nozarē. Šodien pēcpusdienā mēs tiksimies ar Lauksaimniecības komisāru Filu Hoganu un centīsimies ļoti stingri pateikt par problēmām Baltijas valstīs," sacīja Sikorskis .

EP deputāte Sandra Kalniete ("Vienotība"), kura strādā Lauksaimniecības komitejā, norāda, ka iepriekšējo EK budžeta piedāvājumu EP ir noraidījis, savukārt jaunajā, piedāvājumā ir saglabāta nauda lauksaimnieku vajadzībām ārkārtas situācijām. Taču, viņasprāt, sarunās aktīvai jābūt arī Latvijas valdībai.

Baltijas un Somijas zemnieku pārstāvji ceturtdien plāno tikties arī ar Lauksaimniecības komisāru Filu Hoganu un uzdāvināt viņam pudeli piena pie viena atgādinot par zemnieku prasībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti