Energocenu krīzē pensionāriem varētu atvēlēt vēl 20 eiro, ģimenēm par bērnu – 50 eiro mēnesī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Energocenu krīzē pensionāriem ik mēnesi varētu piešķirt papildu atbalstu 20 eiro apmērā, bet ģimenēm par katru bērnu paredzēts atvēlēt 50 eiro mēnesī. To paredz valdībā otrdien, 25. janvārī, akceptētais Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likums, kas vēl jāskata Saeimā.

Valdība paplašina energocenu krīzes atbalsta pasākumu klāstu
00:00 / 03:43
Lejuplādēt

Likumprojektā paredzēti arī citi atbalsta pasākumi, kas būs spēkā no šā gada sākuma līdz 2022. gada 30. aprīlim. Tam paredzēts sadalīt kopumā 250 miljonus eiro. Likuma mērķis ir mazināt negatīvu sociālekonomisko ietekmi uz iedzīvotāju labklājību un tautsaimniecības izaugsmi, kas saistīti ar energoresursu cenu pieaugumu, teikts likumprojektā.

Likumprojekts paredz, ka laikā no 1. janvāra līdz gada 30. aprīlim ieviesīs jaunu 50 eiro mēneša pabalstu par katru bērnu, tai skaitā studējošiem līdz 24 gadu vecumam. Tāpat ieviesīs jaunu 20 eiro mēneša pabalstu visiem senioriem, neskatoties uz vakcinācijas faktu, kā arī cilvēkiem ar invaliditāti.

"Redzam, ka tieši ģimenes ar bērniem un daudzbērnu ģimenes elektroenerģiju patērē visvairāk, un iepriekšējie cenu atbalsti nenosedz to cenu kāpumu, kāds tas ir bijis. Otrs atbalsts ir mērķēts uz senioriem, personām ar invaliditāti, visiem pensiju saņēmējiem – 20 eiro katru mēnesi, arī četru mēnešu termiņā," valdības sēdē norādīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība).

Palīdzēs arī studentiem, bet ne visiem.

"Mums ir studentu programmas, kurās studijas līdz 24 gadu vecumam nav noslēgušās un arī līdz studiju noslēgšanai var sākt strādāt izvēlētajā nozarē. Kā piemēru minētu tik nozīmīgos medicīnas studentus, topošos ārstus. Ikkatras studējošo grupas izslēgšana rada riskus, ka studējošie var lemt par labu studiju pamešanai priekšlaikus," sacīja Latvijas Studentu apvienības pārstāvis Kristafers Zeiļuks. 

Viņš norādīja arī: "Mums ir radusies neskaidrība, kāpēc no atbalsta saņēmēju loka mērķtiecīgi tiek izslēgti studējošie, kuri ir stājušies laulībā, ņemot vērā, ka neredzam, kā šajos apstākļos studējošie būtu guvuši priekšrocību finansiālajā situācijā attiecībā pret citiem."

Lai gan, piemēram, labklājības ministrs Gatis Eglītis (Jaunā konservatīvā partija) teica, ka tas būtu jālabo, un studenti aicināja paaugstināt gadu slieksni, līdz kuram viņi varētu saņemt valsts atbalstu, kā premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība"), tā finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") uzsvēra – vēl vairāk tērēt nedrīkstot, jo pēc tam nāksies atdot.

"Kolēģi, tas ir nebeidzams stāsts. Tas ir nebeidzams stāsts. Un tas mani dara nedaudz bēdīgu katru reizi. Mēs izstrādājam ļoti plašus pabalstus, un tie, kuri saņem pabalstus, vēl saka, ka vajag vēl plašāk," teica Kariņš.

"Tā ir visu mūsu nodokļu maksātāju nauda, kura ir uz parāda, atgādināšu. Šis ir pēdējais gads lētajiem kredītiem – lēti aizņemties. Pēc tam sāksies parādu pieaugums. Tad mēs par katriem 100 eiro divus, trīs eiro novirzīsim parāda atmaksai, nevis mūsu valsts attīstībai. Mēs par katru šo līdzekli, ko mēs tagad aizņemamies, novirzīsim tālāk," brīdināja finanšu ministrs.

Plānots arī, ka valsts četrus mēnešus pilnībā kompensēs elektrības sadales tarifa un OIK izmaksas. Tā rezultātā 860 000 iedzīvotājiem un saimnieciskās darbības veicējiem būs jānorēķinās tikai par elektroenerģijas cenu un tai pievienoto PVN. Sistēmas maksas pilnīga kompensācija sistēmas operatoriem četru mēnešu periodā valstij provizoriski izmaksās 63,5 miljonus eiro, savukārt OIK izmaksu segšana – 21,2 miljonus eiro, skaidroja Ekonomikas ministrija (EM).

Iecerēts, ka palielinātais mājokļa pabalsts tiks maksāts līdz šī gada beigām.

Tāpat paredzēts, ka centralizētās siltumapgādes klientiem, kuriem vērojams ekstremāls cenu pieaugums, valsts līdz aprīļa beigām 100% apmērā segs starpību līdz SPRK apstiprinātajam tarifam. Centralizētās siltumapgādes mājsaimniecības lietotājiem atbalsts tiks sniegts, piemērojot maksimāli pieļaujamo siltumenerģijas cenu 68 eiro/MWh. Tas nozīmē, ka valsts no budžeta līdzekļiem segs piegādātājam radušos iztrūkumu starp maksimālo pieļaujamo siltumenerģijas cenu un faktisko tarifu. Plānots, ka maksas samazinājumu par centralizētās siltumapgādes pakalpojumiem sniegs aptuveni 78 500 mājsaimniecībām un kopējais atbalsta apjoms četru mēnešu periodam veido 7 miljonus eiro.

Vēl mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto apkurē, valsts līdz 30. aprīlim segs izmaksas virs 34 eiro/MWh. Plānots, ka šis atbalsts kopumā veido 27,4 miljonus eiro, aptverot aptuveni 65 000 mājsaimniecību, kas dabasgāzi izmanto apkurei.

Papildus EM vērtē risinājumus uzņēmējiem gāzes rēķinu samazināšanai, informēja ministrijā.

Atbalstu plānots sākt izmaksāt februārī, kad iedzīvotāji sāks saņemt rēķinus par janvāri, valdības sēdē sacīja finanšu ministrs.

Vidēja termiņa atbalsts:

  • tiks izstrādāta un mēneša laikā valdībā iesniegta atbalsta programma mājsaimniecībām pārejai no fosilā kurināmā apkures, piemēram, dabasgāzes, uz ilgtspējīgiem apkures veidiem un mikroģenerācijas jaudām, piemēram, saules paneļiem.
  • mēneša laikā valdībā tiks iesniegts informatīvais ziņojums, kas atvieglos atļauju iegūšanu atjaunojamās enerģijas ražošanas būvēm un iekārtām.

KONTEKSTS:

Šoziem vērojams gan elektroenerģijas, gan dabasgāzes cenu kāpums, kas ietekmē arī apkures izmaksas. 2021. gads noslēdzās ar absolūtu elektroenerģijas cenas rekordu. Valsts lēš, ka tas būtiski var ietekmēt zemu ienākumu mājsaimniecības, kurās pastāv risks norēķināties par mājokļa uzturēšanu šajā apkures sezonā, īpaši pensijas vecuma personām un personām ar invaliditāti.

Lai kompensētu straujo cenu kāpumu ziemas sezonā jau bija atbalsts: elektroenerģijai tika uz pusi samazināts sadales pakalpojuma tarifs, tika palielināts atbalsts aizsargātajiem elektrības lietotājiem, vakcinētie seniori ziemas sezonas laikā saņem 20 eiro, samazināta obligātās iepirkuma komponentes likme un piešķirti papildu līdzekļi mājokļa pabalstiem. 

Tomēr, redzot aizvien straujāku energoresursu cenu kāpumu, premjers atzina, ka ar esošajiem pabalstiem nepietiek.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti