Panorāma

Glābšanas darbu vadītājs Mareks Silovs: Līdz tumsai pabeigsim darbus

Panorāma

Arhitekta E. Viļņa versija

Mēģinās paaugstināt būvniecības standartus

EM rosina veidot riskanto objektu sarakstu un noteikt konkretizēt būvnieku atbildību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Tiks veidots Latvijā riskanto būvobjektu saraksts, piesaistot ārvalstu ekspertus, un tas varētu tikt uzturēts no pašu būvniecības objektu īpašnieku naudas. Tāpat iecerēts veikt ārkārtas pārbaudes sabiedriski nozīmīgās ēkās un, iespējams, atjaunot valsts kontroli pār būvniecības procesu, pirmdien paziņoja Ekonomikas ministrijā (EM).

Būvniecības nozari, visticamāk, gaida nopietnas izmaiņas - notikusī traģēdija varētu būt katalizators, lai nozari sakārtotu. Tā pirmdien žurnālistiem norādīja ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, kura vadītā ministrija gan zīmogus uz būvniecības dokumentiem neliekot, bet tomēr atbildot par būvniecības politiku kopumā.

Arī pēdējās dienās arvien skaļāk izskanējušie ziņojumi par pārkāpumiem citu objektu celtniecībā tikšot ņemti vērā un atrasts veids, kā uzklausīt anonīmus ziņojumus par pārkāpumiem.

"Tas, ko es esmu darījis, nav pietiekami. Par to es arī izjūtu lielu personisku atbildību un nožēlu," sacīja Pavļuts.

Izvērtēts tikšot arī jaunais Būvniecības likums.

"Ja mēs ieraudzīsim būtiskus iemeslus, ka jaunajā likumā ir tomēr lietas, ka šodien liekas nepietiekaas, protams, mēs grozīsim likumu. Šobrīd es negribu piekrist aicinājumiem vienkārši atlikt likumu. Jaunais likums ir stingrāks un labāks nekā līdz šim esošais regulējums," apgalvoja ministrs.

Jaunais likums ieviešot daudzus labus jauninājumus, piemēram, atbildību būvspeciālistiem.

"Ja man jautātu, kas ir bijusi faktiskā būvspeciālistu atbildība, nav pat īsti skaidrs. Varētu zaudēt sertifikāciju, bet tas aizvadītajos gados ir noticis četras reizes. Mūsu uzdevums ir panākt situāciju, ka būvspeciālisti izjūt tiešu saikni starp sevis pieļautajām kļūdām un atbildību, pirms tas noved pie kādām sabiedrībai kaut nedaudz bīstamām sekām," saka Pavļuts.

Notikušais arī esot parādījis, ka nevar būvju kontroli uzticēt pašvaldībām vien.

"Mēs runājam par to, kas ir bijis iespējams Latvijas lielākajā pilsētā droši vien spēcīgākajā būvinspekcijā. Iespējams valsts kontrole pār būvniecības procesu pārvaldību ir jāatjauno," norādīja ministrs.

Tiesa, būvinspekciju, ekonomikas ministraprāt, jāatjauno nevis tādu, kā tā bija 2009. gadā, bet veicot izmaiņas. Kā viņš skaidro - šī valsts institūcija varētu uzraudzīt pašvaldību būvvalžu darbu kā arī koncentrēt uzmanību uz īpaša riska ēkām.

Priekšlikumi, par to, kā sakārtot būvniecības nozari, lai uzlabotu kontroli valdībā tiks iesniegti nedēļas laikā. Tiesa, zināms risks esot, ka šis varētu būt grūti maināms jautājums, kur saskaņošana varētu pārvērsties par citējot ministru, „nozaru festivālu", tomēr notikusī traģēdija esot mainījusi būvnieku attieksmi

"Lai arī ne visi to formulē vārdos, es izjutu starp šiem industrijas spēlētājiem līdz atbildības sajūtu," norādīja Pavļuts.

Un galu galā, ja grozījumu veikšana, lai uzlabotu un padarītu drošāku būvniecības procesu, atkal iestigšot savu interešu lobēšanā, kopš pagājušās nedēļas mums ir biedējošs piemērs, ko atcerēties.
Rudīte Spakovska

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti