Panorāma

Panorāmas studijā Valdis Dombrovskis

Panorāma

Dziesmusvētku sadziedāšanās būs ar vērienu

Noskaņojas alternatīvam "LM" glābšanas plānam

EM darba grupa noskaņota alternatīviem risinājumiem saistībā ar situāciju «Metalurgā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

/Papildināts ar A.Vilka teikto/

Vienošanās ar uzņēmuma „Liepājas metalurgs” akcionāriem nav parakstīta, taču uzņēmumam ir perspektīva un kreditori meklēs alternatīvos risinājumus. Tā trešdien norādīja izraudzītā konsultanta "Prudentia" vecākais partneris Kārlis Krastiņš. Trešdien ekonomikas ministra vadītā tika sasaukta darba grupa, lai izskatītu "Prudentia" izvērtējumu par uzņēmuma akcionāru nostāju.

Krastiņš pauda pārliecību, ka akcionāri vilcina laiku, pat ja publiskajās izpausmēs izrāda aktivitāti.

"Vairāk kā ziepju operā tiek uzdots vēlamais par esošo, visas publiskās darbības - ir gan cietēji, gan glābēji, gan dažāda veida krekla rāvēji uz krūtīm, bet tā realitāte ir tāda, ka minētie kungi vilcina laiku un izvairās no konkrētas saimnieciskas, juridiskas darbības, lai minēto dokumentu beidzot parakstītu," situāciju raksturoja Krastiņš.

Arī finanšu ministrs Andris Vilks asi vērsās pret akcionāriem, kas nevis risina problēmas, bet vilcina laiku: „Īpašniekiem ir jāstāsta darbinieiem, acīs skatoties, kāpēc viņi negrib uzņēmumu glābt. Jo savadāk tiek meklēti dažādi formulējumi, bet skaidri redzama vēlme no tā izvairīties. Lai visu izdara valsts: mēs jum dosim to un to, bet lai tik valsts visu izdara. Ja runā par dažādiem investoriesm, kas it kā staigā apkārt un varētu būt ieinteresēti, manuprāt, tā ir spēkulācija un baumas. Vistrakākais ir iesaistīt valsti akcionāru strīdu risināšanā, tas ir pilnīgi absurds. Manuprāt, šeit ir ļoti limitētas iespējas no valsts puses runāt par atbalstu. Primārais – lai šonedēļ akcionāri iet runāt ar saviem darbiniekiem. Tas ir viņu privātais uzņēmums. Skaidri atzīties – nav naudas, nav vēlmes, tirgus situācija slikta, mēs kaut ko citu darīsim… Bet lai nevazā valsti aiz deguna un negaida brīnumus, ka valsts viņu vietā turpmāk visu izdarīs.”

Taču „Prudentia” joprojām uzskata, ka uzņēmums ir perspektīvs, tāpēc pat tad, ja vienošanās netiks panākta, kreditori meklēs alternatīvos risinājumus. Esot arī investoru interese, un viņi tiks piesaistīti, ja būs jāīsteno alternatīvie risinājumi.

Iepriekš ziņots, ka, neredzot progresu sadarbībā ar valdības izraudzītā konsultanta “Prudentia” vadīto “Liepājas metalurga” kreditoru klubu, uzņēmuma akcionārs Kirovs Lipmans nolēmis pats sākt sarunas ar kreditoriem.

Savukārt Saeima sākusi darbu pie grozījumiem Maksātnespējas likumā, kas valstij bruģē ceļu uz “Liepājas metalurga” pārņemšanu. Krastiņš arī norādīja, ka uzņēmuma pārņemšanu varētu risināt caur maksātnespējas procesu.

Trešdien ekonomikas ministrs sasaucis darba grupas sēdi, kurā "Prudentia" informēja par aktuālo situāciju saistībā ar uzņēmuma trīs lielākajiem akcionāriem piedāvāto vienošanos, kas palīdzētu nodrošināt uzņēmuma stabilizāciju un darbības turpināšanu. Darba grupā ietilpst ekonomikas, finanšu un labklājības ministri, arī Valsts kases pārvaldnieks, Liepājas domes priekšsēdētājs, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, tieslietu ministrs, kā arī Ministru prezidenta padomniece.

Kreditori arī neiesaistīšoties akcionāru strīdā un nevienā pusē nenostāšoties. Iespējas, kā pārņemt uzņēmumu kreditoru konsultanti saredz caur maksātnespējas procesu un vēlāku tā darbības atjaunošanu jeb sanāciju jau ar citiem īpašniekiem. Tas prasītu aptuveni četrus līdz deviņus mēnešus. Saeimā šobrīd top grozījumu Maksātnespējas likumā, kas to atvieglotu.

18. jūnijā valdībā tiks skatīts ziņojums par to, kā vajadzības gadījumā mazināt sociciālekonomisks riskus Liepājā. Bezdarba problēmu risināšanai, nodarbinātības veicināšanai un pārapmācībai varētu tikt piesaistīta arī Eiropas fondu nauda.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti