Panorāma

Budžeta projektā lielas izmaiņas nesola

Panorāma

"Lielā Kristapa" balvas sadalītas

Steidz slēgt līgumus par elektroenerģijas piegādi

Eksperti: Elektrības patērētāju īstie «jurģi» būs nākamā gada sākumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vēl tikai divas dienas un beigsies termiņš, līdz kuram mums katram jāizvēlas elektroenerģijas piegādātājs pēc 1. janvāra. Cilvēka dabā ir atlikt visu uz pēdējo brīdi, un arī tagad pēdējās dienās bija novērojams, ka rindas pie elektroenerģijas pakalpojumu sniedzējiem kļuva arvien garākas. Eksperti gan norāda, ka īstie elektrības patērētāju "jurģi" gaidāmi nākamā gada sākumā.  

To ka elektroenerģijas tirgus atvēršana mājsaimniecībām nav aiz kalniem liecina arī prāvais klientu pieplūdums "Latvenergo" klientu apkalpošanas centros. Iemesls palielinātam klientu  pieplūdumam ir 15.decembra tuvošanās. Līdz šim datumam jāizvēlas elektrības piegādātājs.

„Man to līgumu ir ļoti daudz, un tāpēc es esmu uz vietas, lai man darbinieks palīdz un noformē šeit visu uz vietas un sirds mierīga,” vēršanos klientu centrā skaidroja patērētāja Ilze.

Tiesa, ja līgums nebūs noslēgts, elektrība netiks atslēgta un to varēs saņems par universālā pakalpojuma cenām.  Kā pēc nākamā gada varētu mainīties elektroenerģijas tirgotāju tirgus  daļas, "Sadales tīkls" apkopos pēc 15.decembra. Lielākā patērētāju migrācija vēl ir tikai priekšā.

„Objektīvi lielāku maiņu mēs redzēsim nākamajā gadā, pēc februāra mēneša, kad tiks saņemti pirmie rēķini un cilvēki objektīvi varēs salīdzināt, cik ir kaimiņiem, radiem, draugiem, kuriem varbūt ir citi piegādātāji, un tad arī sāks padziļināti pētīt piedāvājumus viena tirgotāja ietvaros,” prognozēja “Sadales tīkla” valdes loceklis Ilvars Pētersons.

Nākamgad papildus jau četriem mājsaimniecības apkalpojošajiem tirgotājiem savu darbību Latvijā varētu uzsākt vēl četri. Tikmēr "Latvenergo" tirgus līdera pozīcijas nešķiet apdraudētas.

Elektrības patērētājs stāsta, ka paliks „Latvenergo” klients,  jo neredz atšķirības ar citiem piegādātājiem un rēķinu starpība ir pāris eiro. 

Arī patērētājs Māris elektrības piegādātāju nemainīs, jo, viņaprāt, neviens nav labāks. „Nav piedāvāts vienkārši, un, cik es pats skatījos, tad arī nekā labāka nav,” skaidroja Māris.

Vienlaikus iedzīvotāji atzīst, ka informācija par citu tirgotāju piedāvājumiem ir bijusi nepietiekama, vai arī paši nav interesējušies.

„Es līdz šim esmu saskārusies tikai ar „Latvenergo” piedāvājumu,” atzina Ilze.

"220 Energia" mārketinga vadītāja Madara Jurgelāne stāstīja, ka tagad uzņēmums redz, ka „kaut kā šajā procesā ir trūcis, jo visi iedzīvotāji nav pilnībā informēti, un pilnīgi iespējams, ir trūcis, ka kāda neitrāla puse skaidri un vienkārši izstāsta, kas notiek, kāpēc cena paaugstināsies un kāpēc vispār tirgus atveras un no kā sastāv cena”.

Pēc viņas domām šāda klientu pasivitāte ir izdevīga "Latvenergo", kas tādējādi nezaudētu klientus. Paši tirgus līderi uzskata, ka šāda žēlošanās nav pamatota. 

„Es pieļauju, ka klienti varētu drīzāk teikt, ka mēs esam bijuši pārāk uzbāzīgi ar reklāmu. Tas, kas klientus vairāk uztrauc, ir tas, ka mūsu konkurentiem ir pārāk maz informācijas. Jūsu piedāvājums ir, bet cits nav. Tādējādi aktīvi, kas paši nemeklē nevar atrast,” sacīja "Latvenergo" valdes loceklis Uldis Bariss.

To, ko klientiem reāli nozīmēs tirgus atvēršana rādīs tuvākais gads. Kā norāda eksperti galvenā pakalpojumu sastāvdaļa, ar ko tirgū konkurēs elektrības tirgotāji, būs klientu apkalpošanas kvalitāte. Lētāku enerģijas cenu, kā tā maksā biržā diez vai kāds piedāvās.  

Jau ziņots, ka elektroenerģijas tirgu mājsaimniecībām bija paredzēts atvērt no 1.aprīļa, taču pēc ilgām diskusijām valdošie politiķi mainīja viedokli, un nolemts, ka mājsaimniecības elektroenerģiju brīvajā tirgū varēs pirkt no 2015.gada 1.janvāra. Patlaban elektroenerģijas tarifi Latvijā ir zem tirgus cenas, un līdz ar tirgus atvēršanu nākamā gada sākumā paredzams tarifu kāpums.

Septembrī Saeimas atbalstīja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot, ka trūcīga vai maznodrošināta ģimene pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas 2015.gadā 100, bet daudzbērnu ģimene 300 kilovatstundas katru mēnesi varēs iegādāties par pašreizējā starta tarifa cenu - 11,64 centiem par kilovatstundu

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti