Rīta Panorāma

Intervija ar AS Eco Baltia valdes priekšsēdētāju Māri Simanoviču

Rīta Panorāma

Intervija ar Saeimas deputātu Andreju Klementejvu

Intervija ar AREI Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāju Ingūnu Gulbi

Eksperte: Rudenī pārtikas veikalā kardināli mainīsies plauktu saturs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vasaras otrajā pusē un rudenī kardināli mainīsies plauktu saturs pārtikas veikalos, jo ražotāji un tirgotāji ir sapratuši, ka neder plaukti ar produktiem, ko neviens nepērk inflācijas dēļ. Šādu viedokli Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” pauda Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe.

AREI pārstāve norādīja, ka divi lielie nezināmie – Krievijas karš Ukrainā un Covid-19 pandēmija –, kas ietekmē pārtikas cenas, vēl nav beigušies.

Gulbe sacīja: “Nav noticis nekas iepriecinošs, lai teiktu, ka [pārtikas] cenu kāpums apstāsies. Problēmas, kas ceļ cenu, nav beigušās. Diemžēl cenu kāpumu pamanīsim vēl vairāk. (..) Vidējais [pārtikas] cenu kāpums varētu būt pat līdz divām reizēm.”

Viņa atzīmēja, ka rudenī pārtikas veikalos varētu kardināli mainīties plauktu saturs. Tomēr Gulbe norādīja, ka satraukumam nav pamatu, jo veikalu plauktos aizvien būs visi pārtikas produkti, tikai citā izskatā. 

“Ražotāji skatās, kā šo produktu padarīt lētāku. (..) Tiek ļoti domāts, kā to produktu padarīt lētāku. Piemēram, lētāks iepakojums, (..) mainīt drusku receptes, bet tas nenozīmē, ka ir sliktāk,” skaidroja Gulbe. 

KONTEKSTS:

Finanšu ministrija prognozējusi, ka patēriņa cenu pieaugums šogad var sasniegt 8,5%, bet saskaņā ar Latvijas Bankas prognozēm inflācija šajā gadā var pieaugt no iepriekš lēstajiem 6,1% līdz 9,5%. Prognoze mainīta energoresursu un pārtikas cenu kāpuma dēļ, kas pastiprinājās pēc karadarbības sākšanās Ukrainā. Krievijas agresija Ukrainā mazinās globālās tautsaimniecības izaugsmi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti