Ekonomists: Tuvākā gada laikā Latvijas eksporta apjoms būs ar augšupejošu tendenci

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Preču eksporta apjomi martā sasnieguši jaunu rekordu, eksporta vērtība palielinājās gandrīz visās preču grupās. Strauji auga koksnes un tās izstrādājumu, elektroierīču un iekārtu, minerālo produktu, mehānismu un ierīču, kā arī dzelzs un tērauda eksports. Savukārt samazinājās alumīnija un tā izstrādājumu, kā arī tabakas izstrādājumu eksports. Ekonomisti skaidroja, cik ilgi turpināsies rekordi eksporta apjoma kāpumā.

Pateicoties labvēlīgai ārējai videi, Latvijas preču eksports šī gada martā uzrādīja strauju pieaugumu. Preču eksporta vērtība gada izteiksmē palielinājās par 20,6%, tā liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Latvija eksportējusi preces 1,34 miljardu eiro vērtībā. “SEB bankas” ekonomists Dainis Gašpuitis norādīja, ka globālais pieprasījums eksporta apjoma kāpumu sekmēja ne vien Latvijā, bet arī mūsu kaimiņvalstīs – Igaunijā un Lietuvā. 

Ekonomists: Tuvākā gada laikā Latvijas eksporta apjoms būs ar augšupejošu tendenci
00:00 / 03:33
Lejuplādēt

Ekonomisks skaidroja, ka eksporta kāpumu sekmē fakts, ka Eiropas valstu ekonomikas pakāpeniski atbrīvojas no ierobežojumiem, līdz ar to patēriņš sāk atgūties. 

Ekonomists skaidroja, vai eksporta kāpums turpināsies arī turpmāk: “Nosacījumi ir labvēlīgi. Arī turpmāk, ja vakcinēšanās noritēs straujāk, tad atdzīvošanās turpināsies. Vismaz īstermiņa eksportam būs ļoti labvēlīgi nosacījumi. Jautājums varētu būt, kas notiks ar nākamo gadu, kad straujā izaugsme, visticamāk, varētu nedaudz piebremzēties. Protams, jāņem vērā fakts, ka mēs šo straujo izaugsmi skatāmies gada griezumā. Un jāņem vērā, ka pērn šajā laika periodā tomēr aktivitāte ļoti strauji samazinājās. Tas, protams, rada ļoti labu fonu uz kā izcelties.”

Gašpuitis akcentēja, ka jaunus eksporta apjoma rekordus, visticamāk, sagaidīsim arī brīdī, kad CSP publiskos aprīļa un maija datus.

“Tie rekordi, visticamāk, šogad būs jauni. Pagājušā gadā runājām par to, ka neskatoties uz visu, kas notika, tomēr kopējais eksports ko mēs nopelnījām, bija nedaudz virs 13 miljardiem eiro. Tad šogad, visticamāk, mēs šo latiņu pacelsim vēl nedaudz augstāk,” sacīja Gašpuitis.

Bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš atzīmēja, ka pasaules ekonomikas atkopjas no Covid-19 radītās pandēmijas šoka. Tiesa ir mainījusies patēriņa struktūra. Daudzviet nav pieejami pakalpojumi, līdz ar to cilvēki vairāk naudu tērē precēs. 

Āboliņš prognozē, ka arī nākotnē eksporta apjoms kāps: “Pieauguma cipari noteikti būs ļoti lieli – gan aprīlī, gan maijā, kad bija Covid-19 pandēmijas sākuma zemais eksporta apjoms pretim. Ja mēs skatāmies kopējo virzību rūpniecībā eksportā, tad es domāju, ka tuvākie seši līdz divpadsmit mēneši mums būs pozitīvi. Jauni eksporta pasūtījumi aug gan Latvijā, gan globāli. Tur rādītāji ir ļoti pozitīvi. Tas liecina, ka ir gan spēcīgs pieprasījums no gala patērētājiem, gan arī ražošanas piegāžu ķēdes nav pilnībā atguvušās no Covid-19 sākotnējā satricinājuma. Nav pilnībā atjaunots krājumu līmenis. Tas eksporta rādītājus gan mums, gan pasaulē dzīs uz augšu.”

Vienlaikus jāņem vērā arī sezonālais aspekts. Kādi būs laika apstākļi un kā tie ietekmēs graudu ražu Latvijā, jo graudi, tāpat kā koka produkti ir Latvijas eksporta “zelts.” 

Āboliņš arī uzsvēra, ka eksportējošie uzņēmumi, saskaroties ar spēcīgu pieprasījuma kāpumu, ir izvēles priekšā: izmantot šo brīdi, lai investētu un paplašinātos, vai mēģināt tikt galā ar esošo jaudu, pieņemot, ka daļa no šī spēcīgā pieprasījuma var būt pārejoša. Viņš sacīja, ka bankā uzņēmumu kreditēšanas aktivitāte pieaug un tas liecina, ka Latvijas uzņēmumi vēlas paplašināties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti