Ekonomikas ministrija iebilst pret sociālā nodokļa avansu kopbraukšanas šoferiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ekonomikas ministrija iebilst pret Satiksmes ministrijas piedāvājumu noteikt obligāto “sociālā nodokļa” jeb valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas avansu 130 eiro mēnesī komercpārvadājumu veicējiem ar vieglo automobili.

Iecere ieviest šādus avansa maksājumus ir viens no iemesliem, kāpēc starptautiskais kopbraukšanas uzņēmums “Taxify” draud pamest Latvijas tirgu.

Sākot darbu pie kopbraukšanas regulējuma, Ekonomikas ministrija noslēdza vienošanos ar lielākajām kopbraukšanas platformām par vairākiem pamatprincipiem, no kuriem būtiskākais ir caurspīdīga platformu darbība un ēnu ekonomikas mazināšana. Kā būtisks instruments ēnu ekonomikas mazināšanai un caurspīdīgai darbībai izvēlēts princips, kad visi darījumi platformās notiek tikai bezskaidras naudas veidā, paziņojumā medijiem atgādināja Ekonomikas ministrija.

Tāpat platformas pienākums būs datu apmaiņa ar Valsts ieņēmumu dienestu par notikušajiem darījumiem.

Ekonomikas ministrijas ieskatā šie divi piedāvātie risinājumi pēc būtības atrisina vēlmi izskaust ēnu ekonomiku pārvadājumos ar vieglajiem taksometriem.

Savukārt sociālā nodokļa avanss komercpārvadājumiem ar vieglo automobili nostāda pārvadājumu kategoriju būtiski sliktākās pozīcijās. Avansa maksājumu veic uzņēmums par noteiktu taksometra mašīnu, kuru ikdienā izmanto vairāki šoferi, turpretī kopbraukšanas gadījumā mašīna lielākoties ir attiecīgā šofera īpašumā, kā rezultātā nodokļu slogs ir nesamērīgs un būtiski augstāks kopbraukšanas pakalpojuma sniedzējam, norāda Ekonomikas ministrija.

KONTEKSTS: 

Satiksmes ministrijas izstrādātie noteikumi pasažieru komercpārvadājumiem ar vieglo automobili attieksies uz tādām kompānijām kā „Taxify” un „Uber”, kas piedāvā privātpersonām pasažierus pārvadāt ar personīgajiem auto.

Noteikumi izsaukuši pamatīgu kritiku. „Taxify” pārstāvji stingro prasību dēļ draud pēc noteikumu spēkā stāšanās pamest Latviju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti