EK uzdod virknei starptautisku kompāniju samaksāt Beļģijai nenomaksātos nodokļus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Virknei starptautisku kompāniju Beļģijai būs jāatmaksā 700 miljoni eiro nenomaksātos nodokļos, paziņojusi Eiropas Komisija. Tā lēmusi, ka Beļģijas nodokļu shēma, kas starptautiskiem uzņēmumiem ļāva izvairīties no lielas daļas nodokļu maksāšanas, ir pretlikumīga un kropļo konkurenci. Eiropas Komisija iesaistītās kompānijas vārdā nenosauca, bet mediji ziņo, ka starp tiem ir arī pasaulē lielākais alus ražotājs.

Vismaz 35 starptautiskas kompānijas Beļģijā baudīja negodīgas nodokļu priekšrocības, jo šo uzņēmumu ienākuma nodokļa bāze tika samazināta par 50 līdz 90 %, sniedzot atlaidi attiecībā uz tā dēvēto “virspeļņu”. Tā vakar paziņoja Eiropas Komisija (EK).

Beļģijas sistēma, kurai tika dots nosaukums „Tikai Beļģijā,” ļāva uzņēmumiem samazināt nodokļus, reģistrējot tā dēvēto „virspeļņu,” kas it kā radusies pateicoties tam, ka uzņēmums ir daļa no starptautiskas grupas.

Eiropas Komisija norādīja, ka Beļģijas “virspeļņas” nodokļu shēma, ko piemēro kopš 2005. gada, ļāva, pamatojoties uz nodokļu nolēmumiem, konkrētiem starptautisku grupu uzņēmumiem Beļģijā maksāt ievērojami zemākus nodokļus.

Tās kompānijas, kas neietilpst starptautisku uzņēmumu grupās, nevarēja prasīt tos pašus atvieglojumus. Komisijas ieskatā, tas ir pretrunā Eiropas Savienības noteikumiem par valsts palīdzību, kropļo konkurenci un mazākus uzņēmumus nostāda neizdevīgākā situācijā.

Līdz ar to Eiropas Komisija izdeva rīkojumu uzņēmumiem, kas ieguvuši nodokļu atlaides, Beļģijai atmaksāt kopumā 700 miljonus eiro nenomaksātos nodokļos. Vairākums no šiem uzņēmumiem ir Eiropas kompānijas, norādīja Eiropas Savienības konkurences komisāre Margarēte Vestagere:

„Šī shēma ir pretrunā Eiropas Savienības noteikumiem par valsts palīdzību. Ir daudz veidu, kā valstis var veicināt investīcijas saskaņā ar Eiropas Savienības noteikumiem. Valdības var un tām vajadzētu radīt darbavietas un ekonomisko izaugsmi. Tomēr valstu nodokļu dienesti nevar dot uzņēmumiem, lai arī cik lieli vai ietekmīgi tie būtu, negodīgas konkurences priekšrocības attiecībā pret citiem.”

Eiropas Komisija iesaistītās kompānijas vārdā nenosauca. Bet mediji ziņo, ka starp tiem ir tādi multinacionāli uzņēmumi kā pasaulē lielākais alus ražotājs ''AB Inbev'', kam pieder virkne zīmolu, un starptautiskais tabakas uzņēmums ''British American Tobacco''.

Vestagere arī norādīja, ka Eiropas Komisija šomēnes publicēs priekšlikumu paketi, kuras mērķis būs koordinēti un efektīvi ieviest labas nodokļu pārvaldības standartus Eiropas Savienībā:

„Šī pakete ir balstīta uz ļoti vienkāršu principu - uzņēmumiem ir jāmaksā nodokļi tur, kur tie gūst peļņu. Lai priekšlikumu īstenošana būtu sekmīga, mēs aicinām savu ieguldījumu sniegt visām dalībvalstīm.”

Jāatgādina, ka Eiropas Komisija ir sākusi virkni izmeklēšanu saistībā ar nodokļu norunām arī citās valstīs. Piemēram, tiek pētītas ASV informācijas tehnoloģiju kompānijas ''Apple'' noslēgtās vienošanās ar Īriju, ASV kafejnīcu giganta ''Starbucks'' norunas ar Nīderlandi un ASV ātrās ēdināšanas firmas ''McDonald's'' panāktās vienošanās ar Luksemburgu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti