Eiropas Komisija: Gāzes tirgus liberalizācija būs pārbaudījums valdībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Eiropas Komisija (EK), Latvijā pabeidzot trešo misiju aizdevuma pēcprogrammas uzraudzībai, atzinusi, ka Latvijas valdībai gāzes tirgus liberalizācija būs īsts pārbaudījums un parādīs Latvijas apņēmību pildīt uzņemtās saistības pret Eiropas Savienību (ES).

"Īsts pārbaudījums valdībai būs trešās enerģētikas paketes pirmo elementu īstenošana saistībā ar trešo personu piekļuvi gāzes infrastruktūrai līdz 2014.gada aprīlim, kas rādīs tās apņēmību īstenot saistības pret ES," teikts EK izplatītajā paziņojumā.

EK 29.maijā publicēs plašāku novērtējuma ziņojumu par Latvijas reformām.

Jau vēstīts, ka Latvija 2014.gada aprīlī ir paredzējusi liberalizēt gāzes tirgu, liekot Latvijas dabasgāzes kompānijai "Latvijas gāze" nodalīt gāzes transportēšanas un uzglabāšanas funkcijas atsevišķā struktūrvienībā no gāzes piegādes un tirdzniecības, kā arī garantēt pieeju tīkliem jauniem gāzes tirgus dalībniekiem. Savukārt "Latvijas gāze" aicinājusi to atlikt.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija 27.februārī nolēma virzīt izskatīšanai grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz atlikt gāzes tirgus liberalizāciju līdz brīdim, kamēr netiks panākti efektīvi starpsavienojumi ar trešajām valstīm, izņemot Igauniju, Lietuvu un Somiju. Saeima par šo jautājumu lems 6.jūnijā. Komisija uzskata, ka gāzes tirgus liberalizācijas atlikšana dos pozitīvu ietekmi uz sabiedrības un tautsaimniecības attīstību, jo nodrošinās, ka uz dabasgāzes patērētājiem netiks pārnestas ar uzņēmuma sadalīšanu saistītās izmaksas.

Tautsaimniecības komisijas lēmums virzīt gāzes tirgus liberalizāciju iepriekš izraisīja sašutumu valdībā. Koalīcijas partijas vienojās, ka šis jautājums ir izlemjams valdībā, nevis Saeimā.

Ekonomikas ministrija valdībā līdz jūnijam plāno iesniegt trīs iespējamos modeļus gāzes tirgus liberalizācijas īstenošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti