Eiroparlaments iebilst pret jaunu ģenētiski modificētas kukurūzas šķirni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Eiropas Komisijai (EK) ir jāatsauc izsniegtā atļauja lietot pārtikā un dzīvnieku barībā ģenētiski modificētās kukurūzas šķirni NK603xT25, kas ir noturīga pret glifosāta herbicīdiem, teikts Eiropas Parlamenta (EP) trešdien pieņemtajā rezolūcijā.

EP deputāti rezolūciju pieņēma ar 403 balsīm par, 238 pret un 50 atturoties, informē EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

EP deputāti uzsvēruši, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) glifosātu klasificējusi kā "varbūtēji kancerogēnu" un mudina EK pārtraukt izsniegt atļaujas ģenētiski modificētām sugām, līdz ir uzlabota Eiropas Savienības (ES) atļauju izsniegšanas procedūra.

EP norādījis, ka, neraugoties uz tā paustajām bažām par ES ģenētiski modificētās pārtikas un barības autorizēšanas procedūras nepilnībām, EK 4.decembrī ir atļāvusi lietot kukurūzu  NK603xT25 pārtikā un dzīvnieku barībā.

EP deputāti rezolūcijā min, ka PVO vēža izpētes aģentūra šā gada martā norādījusi, ka glifosāta herbicīdi, pret kuriem NK603xT25 kukurūza ir noturīga, ir "varbūtēji kancerogēni" cilvēkiem. Turpretī Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde 12. novembrī norādījusi, ka vēža risks no šī herbicīda ir maz ticams.

Tāpat EP deputāti norāda: kopš stājusies spēkā jaunā ģenētiski modificēto produktu atļaušanas procedūra, EK visus lēmumus par atļauju piešķiršanu ir pieņēmusi bez kvalificēta dalībvalstu vairākuma atbalsta. Līdz ar to tas, kas būtu pieļaujams izņēmuma kārtā, pārvērsts par normu.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti