Eiroparlamentā vērtē iespēju atvieglot PVN piemērošanu mazajiem uzņēmumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Eiropas Parlaments (EP) šonedēļ plenārsēdē balsoja par ziņojumu, kas paredz ievest jaunu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanas sistēmu Eiropas Savienībā, atvieglojot PVN piemērošanu mazajiem uzņēmumiem.

Intervija ar Eiropas Parlamenta deputāti Inesi Vaideri
00:00 / 00:00
Lejuplādēt
Ziņojumu balsojumā atbalstīja vairums eiroparlamentāriešu – 592, un tikai 22 bija pret, intervijā Latvijas Radio stāstīja EP deputāte no Latvijas, ziņojuma autore Inese Vaidere ("Jaunā Vienotība"). Viņasprāt, lielais atbalsts ziņojumam liecina par to, ka šīs izmaiņas ir ļoti svarīgas.

 

Vaidere norādīja, ka pašreizējā PVN piemērošanas sistēma ES ir ļoti sarežģīta un sadrumstalota. Katrai valstij ir savi noteikumi, un mazie uzņēmumi sedz proporcionāli daudz augstākas ar PVN saistītās grāmatvedības izmaksas nekā lielie uzņēmumi.

"Mans priekšlikums paredz ieviest jaunu PVN piemērošanas sistēmu Eiropas Savienībā.

Mērķis ir padarīt noteikumus draudzīgākus mazajiem uzņēmumiem, veicināt izaugsmi un pārrobežu tirdzniecību un to, lai mēs varētu stiprināt Eiropas Savienības vienoto tirgu," sacīja Vaidere.

Pēc viņas teiktā, paredzēts arī ievērojami atvieglot PVN atskaišu iesniegšanu, ļaujot ietaupīt līdz pat 18% grāmatvedības izmaksu. "Ja mēs rēķinām visā Eiropas Savienībā, tad tie ir apmēram 56-68 miljardi eiro gadā," teica EP deputāte.

Plānots arī uzlabot informācijas apmaiņu starp nodokļus administrējošajiem dienestiem, lai mazinātu krāpšanu.  "Tātad samazinātās izmaksas un atvieglotās administratīvās prasības ļaus mazo uzņēmumu pārrobežu tirdzniecībai Eiropas Savienībā palielināties. Mēs lēšam, ka tie varētu būt gandrīz 14%," norādīja Vaidere un uzsvēra, ka vairāk nekā divas trešdaļas no visiem uzņēmumiem ir tieši mazie uzņēmumi. Tāpēc iecerētās izmaiņas noteikti veicinās ekonomikas izaugsmi un jaunu darbavietu radīšanu, tostarp Latvijā.

Paredzēts, ka jaunā PVN piemērošanas sistēma stāsies spēkā no 2025. gada 1. janvāra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti