Eirogrupa piekrīt Latvijas uzņemšanai eirozonā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ar šādu secinājumu noslēgušās diskusijas eirozonas finanšu un ekonomikas ministru starpā.Tas ir nozīmīgs solis gan Latvijai, gan eirozonai kopā – atzina eirogrupas vadītājs Jerūns Deiselblūms. Latvijas valdība eirogrupai iesniegusi apņemšanās vēstuli ieturēt stabilu finanšu kursu arī turpmāk, atturēties no ekonomikas pārkaršanas un uzraudzīt bankas. Šodien par Latvijas ceļu uz eiro sarunas sanāksmē Luskemburgā turpina visu Eiropas Savienības valstu finanšu un ekonomikas ministri kopā.

Ar vienbalsīgu secinājumu un bez garām debatēm pie 17 eirozonas valstu jeb tā sauktās Eirogrupas galda sanāksmē Luksemburgā izskatīts punkts par Latvijas gatavību eirozonai. Eirogrupas vadītājs, Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Deiselblūms:

„Pēdējos pāris gados Latvija ir veiksmīgi tikusi pāri iepriekšējo laiku ekonomikas nestabilitātei. Mēs aicinājām mūsu diskusijā piedalīties Latvijas finanšu ministru Andri Vilku, kurš apstiprināja Latvijas valdības apņemšanos turpināt uz stabilitāti orientētu ekonomikas politiku arī pēc eiro ieviešanas. Latvijas valdība eirogrupai iesniedza vēstuli, uzsverot apņemšanās svarīgās jomās, tādās kā - saglabāt budžeta stabilitāti, strukturālās reformas, laikus novērst kredītu burbuļu veidošanos un risku, kas attiecas uz nerezidentu noguldījumiem bankās. Eirozona atzinīgi novērtē Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas slēdzienu, ka Latvija izpilda nosacījumus, lai ieviestu eiro. Šis ir milzīgs gan Latvijas, gan eirozonas solis pareizajā virzienā.”

Finanšu ministrs Andris Vilks Latvijas Radio apstiprināja, ka viedoklis par Latviju pieņemts bez garām debatēm:

„Vairākas reizes eirogrupas prezidents prasīja, vai kādam ir, ko iebilst vai prasīt – neviena jautājuma. Iepriekš gan bija dažādas spekulācijas. Ja eirozonas finanšu ministri uzskata, ka konverģences ziņojums visu ietver un Latvija pati izvirza sev mērķi veikt uzlabojumus, tas ir spēcīgs atbalsts un, es domāju, nopelnīts godam.”

Šodien pēc eirogrupas secinājumiem Latvijas gatavību sanāksmē Luksemburgā turpina izvērtēt visu Eiropas Savienības valstu finanšu un ekonomikas ministri. Bet galīgais lēmums gaidāms 9. jūlijā, pēc tam, kad savu vārdu būs sacījuši arī dalībvalstu vadītāji un Eiropas Parlaments.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti