Eiro fokusā

Latvijā strauji attīstās pakomātu tīkli

Eiro fokusā

Naftas cenas kāpj, Baltijā vairākas nedēļas pieaug arī degvielas cenas

Krīzes ietekmē lielākās izmaiņas piedzīvo īres tirgus

Dzīvokļu tirgū cenas stabilas, bet īstermiņa īre – lētāka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kas šobrīd notiek nekustamā īpašuma tirgū? Ja pēc iepriekšējās krīzes dramatiski kritās mājokļu cenas, tad šobrīd tirgū cenas ir stabilas. Lielākās izmaiņas piedzīvo īres tirgus – tūristu trūkuma dēļ apstājusies īstermiņa īre un samazinājušās cenas. Pieaugusi interese arī par nelielām mājām un zemes gabaliem Pierīgā. 

Katru ceturksni "Swedbank" nosaka mājokļu pieejamības indeksu. Salīdzinot dzīvokļu cenas, vidējās algas un procentu likmes, tiek vērtēta iedzīvotāju spēja iegādāties 55 kvadrātmetru lielu dzīvokli, hipotekārajam kredītam tērējot ne vairāk kā 30% no ģimenes ienākumiem. "Swedbank" ekonomiste Līva Zorgenfreija vērtēja – lai gan mājokļu tirgū ir izmaiņas, mājokļu pieejamība saglabājas augsta.

"Mājsaimniecību ienākumi 1. ceturksnī šogad bija pat par 83% augstāki nekā nepieciešams, lai varētu atļauties pirkt dzīvokli. Protams, katrai mājsaimniecībai ir cita situācija, bet kopumā mājokļi ir bijuši pieejami. Tas nozīmē, ka cenas, ko redzam tirgū, nav pārvērtētas, kā tas bija pirms iepriekšējās krīzes. Krīzes ietekmi šajos datos vēl neredzam, bet redzam darījumu samazināšanos sērijveida dzīvokļu tirgū. Savukārt darījumi ar jaunuzceltiem dzīvokļiem joprojām notiek. Runājot par hipotekāriem kredītiem, cilvēki ir kļuvuši daudz piesardzīgāki," atzina ekonomiste.

"Latio" Mājokļu tirdzniecības nodaļas vadītāja Evija Dzenīte vērtēja – ja pēc ārkārtas situācijas ieviešanas martā mājokļu tirgus apstājās, tad maijā un jūnijā pircēju interese ir atgriezusies.

Tomēr bankas daudz rūpīgāk vērtē klientu maksātspēju un hipotekāros kredītus piešķir tikai 20%-30% klientu.

"Kā mēs zinām, ir nozares, kurām ir problēmas, tāpēc siets, caur kuru klientu finanses izsijā, kļuvis vēl smalkāks, un pozitīvas atbildes ir mazāk. Tie klienti, kam kredīts nav nepieciešams, izvēlas nogaidīt – varbūt cenas kritīsies, bet pagaidām tādas tendences nav," atzina "Latio" pārstāve.

Sertificēta nekustamā īpašuma aģente Kristīne Dubane stāstīja, ka Covid-19 krīze šobrīd visvairāk ietekmējusi īres tirgu.

"Tā kā tūristi nebrauc, tad ir ļoti daudz dzīvokļu, kas bija uz īstermiņa izīrēšanu, bet šobrīd tie ir brīvi, tāpēc īres tirgū ir liels piedāvājums, arī liela mainība. Vieni, kam ir par dārgu, pāriet uz lētākiem.

Cenas visvairāk samazinājušās Vecrīgā un Rīgas centrā, visvairāk cieš dārgais, ekskluzīvais segments," teica Dubane.

Viņa vērtēja, ka dzīvokļu tirgū cenas samazinājušās nedaudz.

"Ir nedaudz zemāka cena, lai piesaistītu pircējus. Bet īpašnieki nav gatavi nolaist cenu. Drīzāk nogaida, skatās, kas būs. Krīzes sākumā pat noņēma pārdošanas objektus no tirdzniecības, lai nogaidītu, kā paiet Covid-19 krīze. Ir jauno projektu attīstītāji, kas iesaldējuši projektus un nogaidīs ar celtniecību. Celtniecība maksā dārgi, līdz ar to gaidīt, ka samazināsies cena, nav pamata. Vasara noteikti paies mierīgi, bet gaidīt, ka uz rudens pusi cenas samazināsies, nav pamata. Var koriģēties cenas par 10%, 20%, bet viss atkarīgs no bankām. Ja bankas finansēs mājokļu iegādi, tad darījumi notiks un cenas nekritīsies," uzskata Dubane.

"Latio" Mājokļu tirdzniecības nodaļas vadītāja stāstīja, ka palielinājusies interese par apbūves gabaliem un nelielām mājām Pierīgā.

"Acīmredzot cilvēki sapratuši, ka pandēmijas ietekmē ir grūti izolēties pilsētā. Labāk, lai būtu kāds neliels namiņš – līdz 120 kvadrātmetriem. Bijušajos vasarnīcu rajonos apkārt Rīgai, Olainei, Saulkrastiem, pieprasījums ir diezgan liels. Šovasar liela daļa nebrauks atpūsties uz ārzemēm. Domājot par nākotni, namiņš ārpus Rīgas ir iespēja aizmukt no pilsētas," atzina Dzenīte.

Ko darīt – šobrīd pirkt mājokli vai nogaidīt, cerot uz cenu samazināšanos rudenī? Eksperti iesaka – ja vajadzīgs bankas kredīts, tad nekustamais īpašums jāpērk tagad. Ja ekonomiskā situācija neuzlabosies, banku kreditēšanas noteikumi varētu kļūt vēl stingrāki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti