Panorāma

RD pagaidu administrāciju gan kritizē, gan slavē

Panorāma

Vienošanās par mediķu algu pieaugumu vēl nav

Dzīvokļiem Rīgā kadastrālā vērtība pieaugs vairākas reizes

Dzīvokļiem Rīgā kadastrālā vērtība pieaugs vairākkārt. Vai būs vairāk jāmaksā nodoklī?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

2022. gada sākumā lielākajai daļai īpašumu Latvijā pieaugs kadastrālā vērtība. Visstraujāk vērtība augs lauksaimniecības zemei un dzīvokļiem jaunajos projektos Rīgā. Tas nozīmē, ka vairākas reizes var pieaugt arī nekustamā īpašuma nodoklis. Koalīcijā nav vienprātības par iespējamiem risinājumiem.

Pārrēķina kadastrālās vērtības

Kadastrālās vērtības ir iesaldētas jau kopš 2016. gada un sen vairs neatbilst tirgus cenām. Visvairāk no tirgus situācijas atpaliek dzīvokļu un lauksaimniecības zemju vērtības. Šobrīd paredzēts visu valstī esošo īpašumu vērtības pārrēķināt ar 2022. gada 1. janvāri.

Lielākajai daļai īpašumu tas nozīmēs īpašuma vērtības kāpumu.

“Tas galvenais mērķis, uz kuru mēs ejam – lai kadastrālā vērtība būtu atbilstoša nekustamā īpašuma tirgus līmenim,” skaidro Valsts zemes dienesta ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Ineta Baldiņa.

Visstraujāk kadastrālās vērtības un līdz ar to arī nekustamā īpašuma nodoklis pieaugs dzīvokļiem jaunajos projektos, kas būvēti pēc 2000. gada. Rīgā dzīvokļiem vērtība var pieaugt pat vairākas reizes.

Lai gan noteicošais faktors kadastrālās vērtības noteikšanā joprojām būs īpašuma atrašanās vieta, jaunajos aprēķinos tiks ņemts vērā arī būvniecības periods. Vairumā gadījumu tas nozīmēs – jo jaunāka ēka, jo lielāka kadastrālā vērtība.

Prognozi par sava īpašuma vērtību katrs var apskatīties mājaslapā Kadastrs.lv.

Tajā redzams, ka, piemēram, nejauši izvēlētam dzīvoklim Skanstes ielas jaunajos projektos kadastrālā vērtība 2022. gada 1. janvārī pieaugs no gandrīz 48 000 eiro uz aptuveni 158 000 eiro. Savukārt nejauši izvēlētai savrupmājai Mārupē no 103 tūkstošiem uz 250 000 eiro.

Lai vērtība būtu noteikta pēc iespējas precīzāk, Valsts zemes dienests aicina iedzīvotājus pārliecināties, ka dati par viņa īpašumu datubāzē ir pareizi. “Kaut vai tas pats nolietojums. Ja cilvēks uzskata, ka viņa ēka ir nolietojusies un šie dati nav aktualizēti, ir iespēja vērsties dienestā, iniciēt ēkas apsekošanu un veikt šo datu aktualizāciju,” saka Baldiņa.

Risinājumi nodokļa kāpumam?

Lai kadastrālās vērtības pieaugums nenozīmētu arī nodokļa kāpumu, Tieslietu ministrija aicina ieviest nekustamā īpašuma nodokļa neapliekamo minimumu mājokļiem. Piedāvājums paredz nodokli maksāt tikai par mājokļa vērtību, kas pārsniedz 100 000 eiro.

Šādu priekšlikumu jau ilgstoši aizstāv Jaunā konservatīvā partija, taču atbalstu koalīcijā nav saņēmusi. “Koalīcijā saņēmu savā ziņā smiešanos par to, kas varētu notikt. [..] Vissāpīgāk tas skars tieši rīdziniekus. Palielināsies no divām līdz trim reizēm nekustamā īpašuma nodoklis, kam es kategoriski iebilstu,” saka tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija).

Bordāns stāsta, ka īpaši viņa iecerētajai reformai pretojoties partija “KPV LV”. Tās līderis Atis Zakatistovs tikmēr pauž, ka piedāvājums par neapliekamo minimumu nekustamā īpašuma nodoklim esot populistisks, palielinātu slogu uzņēmējiem un ļautu vaļu dažādām shēmām.

“Turīgu cilvēku nekustamais īpašums tiek sadalīts gabalos, un katra gabala vērtība ir tāda, no kura nav jāmaksā nekustamā īpašuma nodoklis. Un tad par lielu nekustamo īpašumu nemaksā neko,” saka Zakatistovs.

Zakatistovs uzskata, ka drīzāk nodokļa kāpumu varētu novērst ar likmju samazināšanu, kā arī piemērojot dažādus koeficientus noteiktām grupām.

KONTEKSTS:

Pašreiz spēkā esošās kadastrālās vērtības aprēķinātas, izmantojot nekustamo īpašumu darījumus par 2012. un 2013. gadu. Savukārt jaunās projektētās kadastrālās vērtības aprēķinātas atbilstoši situācijai tirgū uz 2019. gada 1. jūliju. 

Saeima 2017. gadā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredzēja vēl līdz 2020. gadam iesaldēt nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības. Tādējādi novērsts NĪN maksājumu pieaugums tuvākajos gados.       

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti