No paaugstinātā nodokļa sankcijām pakļauto personu īpašumiem lielāko daļu novirzīs ukraiņiem

Sankcijām pakļautu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu nekustamajam īpašumam Latvijā piemēros nodokļa likmi 10% apmērā no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības. Pašvaldības lielāko daļu ieņēmumu no šī paaugstinātā nodokļa novirzīs ukraiņu atbalstam, paredz Saeimā galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi.

Likumprojekts bija atzīts par steidzamu. To ceturtdien, 21. martā, otrajā, galīgajā lasījumā atbalstīja 71 deputāts, bet pret bija 9 parlamentārieši.

Izmaiņas paredz, ka nekustamā īpašuma nodokļa likmi tiem īpašumiem, kas pieder sankcijām pakļautām personām, vairs nenoteiks pašvaldības, bet gan būs vienota likme – 10% no īpašuma kadastrālās vērtības.

Šīm personām vairs nepiemēros nekustamā īpašuma nodokļa atbrīvojumus, kā arī tās vairs nesaņems nodokļa atlaides, tostarp brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās.

Saeima arī atbalstīja parlamenta spīkeres Daigas Mieriņas (Zaļo un Zemnieku savienība) priekšlikumu, ka vismaz 80% no nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumiem, kas pašvaldības budžetā gūti, piemērojot šādu likmi, pašvaldība izmanto atbalsta sniegšanai Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri Krievijas pilna mēroga militārā iebrukuma Ukrainā dēļ izceļo no Ukrainas vai kuri nevar atgriezties Ukrainā šī militārā iebrukuma laikā, kā arī vispārēja atbalsta sniegšanai Ukrainas sabiedrībai.

Plānots, ka pašvaldībām kopējie nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi varētu palielināties par 1,9 miljoniem eiro, norādīts grozījumu anotācijā. 

Saeimas deputāts Ainārs Šlesers ("Latvija pirmajā vietā") debatēs pauda bažas, ka, ieviešot šādas izmaiņas, ar laiku šie īpašumi nonāks maksātnespējas administratoru pārziņā.

"Tad labāk ņemiet šos īpašumus un nacionalizējiet, nevis lai šie īpašumi nonāk maksātnespējas administratoru kabatās!" aicināja Šlesers, īpaši uzrunājot Nacionālo apvienību, kuras ģenerālsekretārs savulaik bija maksātnespējas administrators Aigars Lūsis, kas šīs aprindas gan pametis.

"Negribētos, lai aiz Ukrainas karoga paslēptos maksātnespējas administratori," teica Šlesers.

Nacionālās apvienības pārstāvji gan atbildēja – tie, kas ir pret šiem grozījumiem, aizstāv to cilvēku intereses, kuri ir iekļauti sankciju sarakstos.

"Nezinu, kāpēc jūs uztrauc Krievijas oligarhu maksātnespēja," sacīja Artūrs Butāns (Nacionālā apvienība). 

Ņemot vērā, ka pašvaldības jau ir izsūtījušas paziņojumus par aprēķināto nekustamā īpašuma nodokli, tās varēs nodokļa apmēru pārrēķināt un līdz šī gada 15. jūlijam izsūtīt precizētu nodokļa maksāšanas paziņojumu. 

Ja sankcijām pakļauta persona būs kavējusi nekustamā īpašuma nodokļa nomaksu, pašvaldībām paredzētas tiesības triju mēnešu laikā uzsākt nodokļa parāda piedziņu bezstrīda kārtībā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti