«Dzintara» vadītājs Gerčikovs uz sava vārda pārreģistrējis vairākas kosmētikas ražotāja preču zīmes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kopš septembra septiņas kosmētikas ražotāja "Dzintars" preču zīmes pārreģistrētas uz uzņēmuma ilggadējā vadītāja un patiesā labuma guvēja Iļjas Gerčikova vārda. Saskaņā ar Patentu valdē pieejamo informāciju "Dzintaram" kopumā reģistrētas 90 preču zīmes. Gerčikovam pieder kopumā desmit preču zīmes, un viena no tām pieteikta samērā nesen, oktobra beigās. Pārsvarā tās visas ir "Dzintara" pamata preču zīmes.

ĪSUMĀ:

  • Gerčikovs kopš septembra uz sava vārda pārreģistrējis septiņas "Dzintara" preču zīmes.
  • Gerčikovs pieteicis arī jaunu preču zīmi, tās nosaukums atbilst uzņēmēja nesen dibinātam uzņēmumam.
  • Par jauno preču zīmi Patentu valdē paredzēta ekspertīze; kritēriji būšot atšķirīgi, stingrāki.
  • Tas tāpēc, ka "Dzintars" Latvijā ir plaši pazīstama preču zīme, norādīja Patentu valdē.
  • Gerčikovs norādīja, ka uz viņa vārda pārreģistrētās "Dzintara" preču zīmes ir viņa īpašums.
  • Uzņēmējs: preču zīmju pārreģistrēšana nav ''drošības spilvena'' gatavošana.
  • Pēc nepilnas nedēļas tiesa vērtēs "Dzintara" maksātnespējas administratora maksātnespējas pieteikumu.

Patentu valdē sākta lieta saistībā ar "Dzintars beauty"

 

Patentu valdes Preču zīmju un dizainparaugu departamenta direktore Baiba Graube stāstīja, ka patentu pārreģistrēšana uz Gerčikova vārda notiek jau aptuveni gadu, bet pēdējie svaigākie notikumi ir kopš septembra.

"Tas, kas ir noticis pēdējā laikā, – preču zīmes no AS "Dzintars" tiek nodotas Gerčikova kungam.

«Dzintara» vadītājs Gerčikovs uz sava vārda pārreģistrē vairākas kosmētikas ražotāja preču zīmes
00:00 / 04:58
Lejuplādēt
Respektīvi - Patentu valde šo procesu nevar ietekmēt. Ja Patentu valde saņem lūgumu par tiesību nodošanu un lūgums ir juridiski pareizi noformēts, tad Patentu valde izpilda AS "Dzintara" lūgumu. Ir arī tādi, kur visi valdes locekļi parakstījušies un piekrīt šim darījumam, tad Patentu valde formāli izpilda šīs prasības. Mēs šo procesu nevaram ietekmēt," klāstīja Graube.

Uz jautājumu, vai šādi gadījumi Latvijā ir bieži, kad uzņēmums, esot uz maksātnespējas sliekšņa, veic kādas rokādes ar patentiem, Graube atbildēja noraidoši. Tas esot tāpēc, ka nav tik bieži šādi gadījumi, kad līdz maksātnespējai nonāk visiem zināms uzņēmums.

Gadījumā, ja tiesa pasludinās "Dzintara" maksātnespēju, ko lūdzis kompānijas administrators un ko tiesa vērtēs pēc sešām dienām, 12. novembrī, šādas darbības Patentu valdē varēs veikt tikai ar administratora piekrišanu un kontroli.

Taujāta, kāda ir aktivitāte pēdējā laikā, Graube atzina, ka Patentu valdē pirms apmēram nedēļas iesākta lieta. Lielākais jaunums ir tas, ka uz Gerčikova vārda ir pieteikta jauna preču zīme "Dzintars beauty". Nosaukums ir tāds pats kā pavisam nesen, oktobra beigās, dibinātajam uzņēmumam.

"Kā es saprotu, ir izveidota jauna kompānija "Dzintars beauty", kas ir pieteikusi reģistrācijai šādu preču zīmi. Patentu valde vēl nav sākusi ekspertīzi. Tur būs interesanti skatīties. "Dzintars" ir Latvijā plaši pazīstama preču zīme un šajā gadījumā ekspertīzes kritēriji būs atšķirīgi, stingrāki," klāstīja Graube.

Pārreģistrēšana neesot ''drošības spilvena'' gatavošana

Pēc vairākkārtējiem mēģinājumiem Latvijas Radio izdevās sazvanīt arī pašu Gerčikovu, lai noskaidrotu, kādēļ kopš septembra no uzņēmuma "Dzintars" uz sava vārda pārreģistrējis septiņas preču zīmes. Sākumā uzņēmējs bija izvairīgs.

Vēlāk viņš skaidroja: kamēr tiesas lēmums par uzņēmuma maksātnespēju nav pieņemts, viņš komentēt šo situāciju nevēlas, jo skaidrības vēl nav. Taču pēc norādes, ka šajā reizē jautājums nebūs tieši saistīts ar maksātnespējas lietu, bet to, ka kopš septembra viņš sācis pārlikt uz sava vārda preču zīmes, Gerčikovs sniedza īsu komentāru: "Jautājums ir tikai par dokumentu sakārtošanu. Tie jau sen ir mani patenti. Autors patentiem esmu es."

Uz norādi, ka vēl līdz septembrim septiņas preču zīmes bija uzņēmuma paspārnē, Gerčikovs noteica: "Kas par to, ka bija? Tās ir manas kā autora tiesības? Es varu dot un varu ņemt. Tās ir manas tiesības. Autors esmu es."

Gerčikovs apgalvoja, ka preču zīmju pārreģistrēšana nav ''drošības spilvena'' gatavošana un septembrī viņš vēl nezinājis, ka tiesā tiks iesniegts maksātnespējas pieteikums pret "Dzintaru".

Zīmīgi, ka Gerčikovs tikai septiņas dienas pēc tam, kad Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesā maksātnespējas administrators Mareks Diks iesniedza pieteikumu par "Dzintars" maksātnespējas pasludināšanu, reģistrēja jaunu uzņēmumu SIA "Dzintars beauty". Pagaidām gan tam nav norādīts darbības virziens. Vien zināms fakts, ka 100% jaunās kompānijas daļu pieder Gerčikovam.

Valsts ieņēmuma dienesta (VID) ģenerāldirektores padomnieks Andrejs Vaivars norādīja – to, kāds ir "Dzintara beauty" dibināšanas mērķis, pagaidām var tikai minēt. "Ir jāsaprot, ko viņš gatavojas darīt tālāk. Vai vēlas izmantot tikai zīmolu, pat daļēji, vai viņa plānos ietilpst vēl kaut kas. Tas pagaidām nav skaidrs."

VID pārstāvis atzīmēja, ka Latvijā ierasta prakse ir brīdī, kad uzņēmums nonāk finanšu grūtībās, tiek dibināta jauna firma un darbs turpinās – ar tiem pašiem darbiniekiem, tajā pašā adresē. Vaivars skaidroja, ka, abstrahējoties no "Dzintara" gadījuma, tā ir VID ikdiena. Turklāt šajā ziņā nevienu no nozarēm nevar izcelt. Rokādes ar parādos slīkstošā uzņēmuma nomaiņu pret jaunu notiekot visās jomās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti