Pētījums: Eiropas Savienībā lielākos zaudējumus no viltojumiem cieš rotaļlietu nozare

Eiropas Savienībā (ES) no 2018. līdz 2021. gadam viltojumu bizness trim nozarēm – apģērbu (tostarp apavu), kosmētikas un rotaļlietu ražošanai – ir radījis 16 miljardu eiro lielus zaudējumus. Vislielākie zaudējumi ir rotaļlietu nozarei – 8,7%, savukārt Latvijā tie ir 7,3% zaudētu ieņēmumu četru gadu periodā, atsaucoties uz Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centra pētījumu, informēja Patentu valde.

Vienlaikus zaudējumi radīti arī nodarbinātībai – darbavietas zaudējuši teju 200 000 ES iedzīvotāju. 

ĪSUMĀ:

  • Viltojumu bizness nodara zaudējumus ne tikai ieņēmumiem, bet arī nodarbinātībai.
  • Lai gan rotaļlietu nozare ir mazākā no pētījumā analizētajām, tai nodarīti lielākie zaudējumi.
  • No apģērbu viltošanas nodarbinātības ziņā vissmagāk cieš Vācija un Itālija.
  • Kosmētikas nozarē visvairāk cietusi Francija.
  • Uz Latvijas robežas aizturēts lielākais viltoto apģērbu skaits ES.

Rotaļlietu nozare mazākā, bet viltojumiem bagātākā

Pētnieki aplēsuši, ka 2018.–2021. gadā likumīgā apģērbu ražošanas nozare vidēji gadā zaudēja gandrīz 12 miljardus eiro ieņēmumu, kas veido 5,2% no apģērbu pārdošanas apjoma ES. Ieņēmumu zaudējumi atstāj ietekmi arī uz nodarbinātību – apģērbu ražošanas nozarē tajā pašā periodā katru gadu bija nodarbināti par 160 000 mazāk cilvēku, un visvairāk skartie tirgi bija Vācija un Itālija.

Kosmētikas tirgus ES ir daudz mazāks nekā apģērbu tirgus, un pēc pārdošanas apjoma veido aptuveni vienu trešdaļu no tā. Aprēķināts, ka viltojumu biznesa dēļ zaudētie kosmētikas līdzekļu pārdošanas apjomi sasniedz 3 miljardus eiro, kas atbilst 4,8% no kopējā pārdošanas apjoma.

Absolūtos skaitļos visvairāk cietusi Francijas kosmētikas nozare, kuras zaudētais gada apgrozījums ir 800 miljoni eiro.

Savukārt darbu ir zaudējuši gandrīz 32 000 cilvēku.

Lai gan rotaļlietu nozare ir vismazākā no pētījumā analizētajām nozarēm, tai viltojumi nodara vislielākos zaudējumus – 8,7% jeb viens miljards eiro zaudētu pārdošanas apjomu četru gadu periodā.

Vislielākos zaudējumus viltotu rotaļlietu pārdošanas rezultātā cietusi Vācija, kas kopumā zaudējusi vienu trešdaļu no pārdošanas apjoma jeb 334 miljonus eiro.

Nozarē strādājošo skaits visās ES valstīs kopumā samazinājies par 3600 cilvēkiem. 

Uz Latvijas robežas aizturēts visvairāk viltoto apģērbu ES

Latvijā šajā laika periodā apģērbu ražošanas nozare no viltojumu izplatīšanas cietusi zaudējumus 17 miljonu eiro apmērā, kas ir 3,7%. Savukārt zaudētais darba spēka apjoms – 487 cilvēki.

Kosmētikas līdzekļu nozarē negūtie ieņēmumi bijuši 15 miljonu eiro apmērā, kas atbilst 6,6% no kopējā pārdošanas apjoma. Nozarē darbu zaudējuši 283 cilvēki.

Savukārt 7,3% no kopējā pārdošanas apjoma jeb 2 miljonus eiro zaudējusi rotaļlietu ražošanas nozare, kas arī ir lielākais īpatsvars no šīm trim apskatītajām nozarēm. Datu par zaudētajām darbavietām rotaļlietu nozarē nav. 

Latvija ir viena no sešām ES dalībvalstīm, kur ir konstatēts vislielākais viltotu preču aizturēšanas skaits uz robežas. Pārējās piecas valstis ir Bulgārija, Spānija, Horvātija, Ungārija un Portugāle.

Kopējā uz robežām aizturēto viltojumu vērtība ir palielinājusies no 300 miljoniem eiro 2018. gadā līdz 400 miljoniem 2021. gadā. Maksimums gan fiksēts 2020. gadā – viltotas preces teju 500 miljonu eiro vērtībā.

Visvairāk uz robežas tiek aizturēti viltoti apģērbi, un Latvija šajā ziņā ieņem pirmo vietu starp ES dalībvalstīm. Otrajā vietā ir Portugāle, bet trešajā – Spānija.

Pētījuma autori gan uzsver – jo lielāks ir apģērbu un rotaļlietu aizturēšanas gadījumu skaits uz robežas dalībvalstī, jo mazāki ir viltojumu dēļ zaudētie pārdošanas apjomi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti