Rīta Panorāma

Karstais asfalts

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Pēteri Krīgeru

Telefonintervija ar Jāni Dūklavu

Dūklavs: Divu nedēļu laikā varētu atjaunot zivju eksportu uz Krieviju, bet pārliecības nav

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ir diezgan ticams, ka divu nedēļu laikā varētu sakārtot visus jautājumus saistībā ar zivju konservu eksportu uz Krieviju, kas pašlaik ir apturēts, pēc vizītes Maskavā intervijā LTV raidījumam „Rīta Panorāma” sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS). Pilnīgas pārliecības gan par to neesot.

Pilnīgas pārliecības par to, ka eksports uz Krieviju tiks atjaunots, gan nav, jo vēl jānosūta virkne dokumentu. Maskava esot paudusi, ka skata materiālus, tie esot pārliecinoši, kā arī solīja nevilcināt dokumentu izskatīšanu.

Jautājumi Krievijas pusei bija par procedūru, izcelsmi un marķēšanu. „Mūsuprāt, šie visi jautājumi ir sakārtoti,” sacīja ministrs. Viņš arī norādīja, ka daudz paveikts attiecībā uz benzopirēna samazināšanu produkcijā.

Lai gan publiski izskanējis, ka Krievijas lēmums apturēt Latvijas uzņēmumu zivju produkcijas importu ir tikai politisks lēmums, tomēr Dūklavs tam nepiekrita. Problēmas ar benzopirēna līmeni pastāvot un, ja kāds to gribēs, varēs atrast šo vielu produkcijā. „Nevaru pateikt, ka nav pamatoti Krievijas pārmetum,” sacīja Dūklavs.

Ministrs arī pastāstīja, ka Krievijā pabijis veikalā un manījis tur arī Latvijas šprotes. 

Vizītē Maskavā piedalījās Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis, kurš sarunas raksturoja kā draudzīgas un konstruktīvas. Tajās izrunāta virkne nosacījumu, pēc kuru īstenošanas Krievija varētu atcelt aizliegumu.

Kā ziņots, Krievijas Federālais uzraudzības dienests patērētāju tiesību aizsardzības un cilvēka labklājības jomā ("Rospotrebnadzor"), sākot ar 1.augustu, aizliedzis četru Latvijas ražotāju zivju konservu ievešanu.

Savukārt "Rosseļhoznadzor" vēl 4.jūnijā noteica pagaidu ierobežojumus attiecībā uz visas Latvijas un Igaunijas zivju produkcijas ievešanu Krievijā pārkāpumu dēļ, kas konstatēti inspekciju gaitā, kā arī tāpēc, ka produkcijā ir aizliegtas un kaitīgas vielas. Vēlāk arī Kazahstāna pievienojusies šim aizliegumam.

Taču Eiropas Komisija otrdien aicināja Krieviju uz sarunām par Baltijas zivju konservu aizliegumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti