Deputāti neskoposies ar ieteikumiem budžeta uzlabošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valdība jau pirmdien plāno izskatīt Saeimas deputātu priekšlikumus 2015.gada valsts budžetam un to pavadošajai likumprojektu paketei. Priekšlikumi bija jāiesniedz līdz ceturtdienas rīta pulksten 10, un, visticamāk, budžetam un to pavadošajiem likumiem iesniegto priekšlikumu skaits būs mērāms simtos.

Saeimas Budžeta komisija vēl turpina apkopot priekšlikumus, ko Saeimas deputāti iesnieguši 2015.gada valsts budžetam un to pavadošajiem likumiem. Lai arī priekšlikumu iesniegšanas termiņš šoreiz bija visai īss, ceturtdien Saeimas debatēs izskanējušais vedina domāt, ka ar ierosinājumiem deputāti neskoposies.

Viņuprāt, valdības sagatavotajā budžetā pienācīga uzmanība nav pievērsta, piemēram, demogrāfijas jautājumiem. „Demogrāfija ir ārkārtīgi būtisks jautājums, kuru nevar risināt viena Labklājības ministrija. Labklājības kontekstā mums jāraugās arī uz augsto mirstību un tās cēloņiem, kā arī, kā to novērst. Demogrāfijas kontekstā mums jāraugās arī uz emigrāciju un tās iemesliem, lai bez reemigrācijas plāna, kas ir kārtējais tukšais papīrs, valdībai ir reāls piedāvājums cilvēkiem, kas dzīvo ārpus Rīgas,” debatēs sacīja Latvijas Reģionu partijas deputāts Mārtiņš Bondars.

Arī Nacionālās apvienības deputāts Imants Parādnieks uzskata, ka, apspriežot budžetu, jādiskutē par to, kā atbalstīt ģimenes ar bērniem: „Tas, kas vēl neatspoguļojas kā papildu atbalsts ģimenēm ar bērniem, neskatoties uz iepriekšējos gados pieņemtajiem lēmumiem, ir kādas jaunas politikas iniciatīvas šajā virzienā. Ir nelielas iezīmes, bet tās ir salīdzinoši nelielas. Vitāli nepieciešams, lai nodrošinātu nevienlīdzības mazināšanu un atbalstītu ģimenes ar bērniem, būtu brīvpusdienu nodrošināšana vismaz pamatskolas klasēm.”

Savukārt opozicionāriem no ”Saskaņas” šķiet, ka Saeimai vēl jāatrod iespēju palielināt finansējumu izglītībai un veselības aprūpes jomai. „Valsts veselības kopējais budžets tomēr ir sastindzis pie 3% no IKP. Tas ir nepiedodami maz, lai sistēma reāli strādātu un tiktu demonstrēta vārdos paustā prioritārā attieksme pret veselības nozari. Veselības ministrija aprēķināja, ka veselības sistēmas nodrošināšanai nepieciešami 106 miljoni eiro. No šiem trīs miljoni nepieciešami personāla atalgojuma palielināšanai,” sacīja Igors Pimenovs („Saskaņa”).

Latvijas Reģionu apvienības frakcija, izrādot neapmierinātību ar īso priekšlikumu iesniegšanas termiņu, nolēmusi neiesniegt kopīgus priekšlikumus 2015.gada valsts budžetam.

Sarūgtinājumu par īso laika sprīdi, kas atvēlēts priekšlikumu iesniegšanai, pauduši arī ”No sirds Latvijai!” deputāti. Tomēr budžetam un to pavadošajiem likumiem iesniegto priekšlikumu skaits, visticamāk, būs mērāms simtos. Koalīcijā ietilpstošā Zaļo un Zemnieku savienība vien budžetam sarūpējusi aptuveni pussimtu priekšlikumu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti