Dienas ziņas

Uz Mežancāniem autobuss – pēc pieprasījuma

Dienas ziņas

Vai reģioni var atļauties lielas sporta un kultūras būves?

Arvien vairāk cilvēku strādā attālināti

Darbs attālināti – iespēja darbiniekam plānot laiku, darba devējam – ietaupīt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Iespēja darba pienākumus veikt ārpus ierastajām biroja telpām kļūst populāra. Tie, kuri nemēdz savas darba stundas pavadīt, no deviņiem līdz pieciem sēžot birojos, uzsver – tā darbinieks savu ikdienu var padarīt aizraujošāku un pielāgot režīmu savām vajadzībām.

Lai gan Jānis Reinfelds ir finanšu vadītājs norvēģu kokmateriālu uzņēmumā “Nordlamell”, darbadienu viņš lielākoties pavada Rīgā, vienā no pilsētas tā sauktajām kopstrādes telpām “Teikums”. Tur strādā cilvēki no apmēram 70 lieliem un maziem uzņēmumiem, kas izvēlējušies darbu ārpus ierastās vides. Arī Jānis uzņēmuma centrālajā birojā Norvēģijā iegriežas reti, laiku plāno pats un priekšnieka trūkumu neizjūt.

Tā – patstāvīgi, savā režīmā un paša izvēlētā vietā – tagad strādā apmēram desmitā daļa Latvijas iedzīvotāju.

“No mājas, protams, liekas, ka var mazliet vēlāk, tagad var ar to žurnāliņu atlaisties, palasīt gultā un tā tālāk. Tas ir tikai dabiski. Iespējams, pasaule iet uz to, ka nebūs tādi ofisi, izmirs. Tad es domāju, ka “Teikums”, “co-working” telpas ir kaut kas pa vidu. Tā noteikti ir nākotne,” saka Jānis Reinfelds.

Ārpus biroja strādā arī aģentūras “New Black” mārketinga komandas vadītāja Ieva Bite. Viņa uzsver, ka brīvības sajūta, ko sniedz darbs attālināti, ir īpaši būtiska radošai personai. Tomēr arī viņa norāda uz ēnas pusēm, strādājot mājās. Viņa koprades telpu izvēlējusies kā iespēju sabalansēt labāko, ko sniedz darbs birojā un darbs neatkarīgi.

“Ja tu esi viens pats, tev mazliet pietrūkst tās sociālās dzīves, ka tev ir cilvēki, ar kuriem no rīta pie kafijas parunāt, ir cilvēki, ar kuriem tu vari arī vīnu vakarā iedzert. Tev principā ir kolēģi,” saka Ieva Bite.

“Microsoft Latvia” ir viens no uzņēmumiem, kur pierasts šāds darba modelis. Dienas vidū biroja telpās tiešam ir vien pāris cilvēki. Saziņa ar darbiniekiem un klientiem lielākoties notiek ar telesakaru programmas “Skype” starpniecību.

“Cilvēks ir radošāks un produktīvāks, ja viņš var savu laiku plānot. Mums ir agrie cīruļi, mums ir pūces, mums ir mammas ar maziem bērniem. Un tad šī elastība ir ļoti, ļoti svarīga,” saka “Microsoft Latvia” vadītāja Renāte Strazdiņa.

Personāla atlases speciāliste Ieva Boitmane komentē, ka šādas gaidas pēc viņas vērojumiem ir arvien lielākam skaitam darbinieku. Turklāt priekšrocības ir arī darba devējam, kas var ietaupīt līdzekļus, jo ofisa telpas jārod mazākam cilvēku skaitam.

Arī viņa uzskata, ka šādi izskatās darba nākotne. “Nav vajadzīgs nākt uz ofisu, izlasīt e-pastu, atvērt failu, nosūtīt līgumu vai izprintēt līgumu klientam. To visu var izdarīt attālināti,” norāda personāla atlases kompānijas “I-Work” valdes locekle Ieva Boitmane.

Tajā pašā laikā atsevišķi pētījumi arī norāda uz trūkumiem, piemēram, biežāku darbinieku maiņu, jo cilvēki jūtas mazāk piesaistīti uzņēmumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti