Dāņu investors Tūsens iegūst 20% «airBaltic» akciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ir pabeigtas visas formalitātes, lai dāņu investors Larss Tūsens kļūtu par 20% Latvijas lidsabiedrības “airBaltic” akciju īpašnieku, kas iepriekš piederēja vācu investoram Ralfam Dīteram Montāgam-Girmesam.

Tūsens ar  6. aprīli ir kļuvis par 100% “Aircraft Leasing 1” SIA īpašnieku. “Aircraft Leasing 1” SIA ir uzņēmums, kuram pieder 20% “airBaltic” akciju un kurš iepriekš piederēja Iepriekš Ralfam Montāgam-Girmesam, informēja lidsabiedrība.

Pirms mēneša valdība piekrita darījumam. Bet par Tūsenu līdz šim bija zināms ļoti maz - vairāku uzņēmumu īpašnieks un vadītājs ar pieredzi aviācijas biznesā. Viņš darbojas vairāku uzņēmumu valdēs Dānijā. Savulaik strādājis arī aviokompānijā SAS un “Nordea” bankā.

Dānijas medijs “Berlingske Business” 2015.gada nogalē ziņoja, ka nopietnās grūtībā nonākusi viņa vadītā “BasisBank”, kura specializējās ātro kredītu izsniegšanā, jo banka bija pārāk zemu novērtējusi problemātisko klientu saistības.

Savukārt dāņu medijs “Borsen” rakstīja, ka maksātnespējas priekšā nonākusi arī Tūsena aviokompānija "Jet Time", kura nu spiesta veikt masveida atlaišanas.

Pats Tūsens par savām biznesa gaitām ar Latvijas žurnālistiem runāja negribīgi. ""Jet Time" pēdējos gados bija problēmas. Mēs tās cenšamies pārvarēt. Taču tam nav nekāda sakara ar "airBaltic". Es kā uzņēmējs naudu ieguldu daudzās kompānijās,” toreiz sacīja Tūsens.  

 Līdzīgi kā Montāgs-Girmess, arī Tūsens vēloties būt tikai “airBaltic” finanšu investors, nepalielinot savu ietekmi uzņēmumā.        

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (Zaļo un Zemnieku savienība) iepriekš bija norādījis, ka tas ir darījums starp diviem privātiem uzņēmējiem. Tūsenam tagad ar valsti vajadzēs parakstīt akcionāru līgumu. Iepriekš Uldis Augulis žurnālistiem apliecināja, ka Latvijas drošības iestādēm nav bažu par Tūsenu.

Jau ziņots, ka 2016. gada marta beigās atbilstoši Latvijas valdības un Montāga-Girmesa parakstītajam līgumam Vācijas investors nacionālajā lidsabiedrībā “airBaltic” ieguldīja aptuveni 52 miljonus eiro.

2016. gada 4.februārī bija parakstīts Latvijas aviokompānijas "airBaltic" akcionāru līgums starp Latvijas valdību un Montāgu-Girmesu. Proti, valdība 2015. gadā apstiprināja plānu par 20% "airBaltic" akciju pārdošanu Vācijas investoram, kurš apņēmās lidsabiedrībā ieguldīt 52 miljonus eiro. Pārējie 80% aviokompānijas akciju paliks Latvijas valsts īpašumā. Valsts kase aviokompānijai ieguldīšanai tās pamatkapitālā aizdos 80 miljonus eiro. Šīs naudas aizdošanai akceptu pērn deva Saeima.

Tāpat vēstīts, ka stratēģisko investoru "airBaltic" iecerēts atrast līdz šā gada beigām. Latvijas nacionālā lidsabiedrības "airBaltic" stratēģiskā investora meklēšanai piesaistīts starptautisks uzņēmums "Lazard Freres".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti