Panorāma

"Latvijas dzelzceļš" "Belaruskalij" kravas vairs nepārvadā

Panorāma

Pieaug nelegālo robežšķērsotāju skaits; bojāts pagaidu žogs

Covid-19 pandēmijā uzplaukst azartspēles tiešsaistē

Covid-19 pandēmijas laikā uzplaukst azartspēles tiešsaistē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Līdz ar Covid-19 pandēmiju un dažādiem ierobežojumiem nāca lēmums par tā saukto laimētavu jeb spēļu zāļu slēgšanu. Kaut arī klātienē azartspēles ārkārtas situācijas laikā nav pieejamas, interneta vidē Latvijas iedzīvotāji arvien ir aktīvi spēlmaņi.

Lai ierobežotu Covid-19 izplatību, jau ilgāku laiku ir slēgtas spēļu zāles jeb tā sauktas laimētavas. Taču spēlmaņi aktīvi meklē jaunas iespējas, kā gūt adrenalīnu. To viņi rod legālajās un nelegālajās interneta azartspēļu vietnēs.

No naudas nospēlēšanas legālajās interneta vietnēs atkarīgie var izvairīties. Piereģistrējoties pašatteikušos personu reģistrā, pieeja šādiem interneta resursiem vienkārši tiek liegta. Cita situācija ar nelegālajām vietnēm. Tām pieeja ir neierobežota. Tāpēc Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija ik nedēļu slēdz apmēram 15 šādas vietnes. 

"Visu laiku norit darbs, lai šīs vietnes atklātu, slēgtu, bet tās patiešām aug ka sēnes pēc lietus, jo tas ir bizness.

Un šie nelegālo spēļu organizētāji visu laiku meklē veidus, kā nopelnīt," atzina Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas konsultante Elīna Brila.

Kaut arī pandēmija dod atkarīgajiem plašas iespējas atrast veidu, ka nospēlēt naudu, ir arī labas ziņas. 

"Slēgtā vide, kaut kāda veidā atrašanās mājās kopā ar ģimeni... Ģimenes [tādējādi] spēj visbiežāk ieraudzīt, ka cilvēkam ir kaut kādas problēmas. Jo īstenībā problemātiskā spēle ir ļoti viegli slēpjama," sacīja biedrības "Skalbes" atbalsta tālruņa azartspēļu atkarīgajiem koordinatore Santa Laimiņa.

Galvenās riska grupas, kā norādīja eksperti, ir cilvēki ar zemiem ienākumiem, zemu izglītības līmeni un pusaudži.

Lai mazinātu iespēju, ka cilvēks kļūst atkarīgs, izglītošanas darbs būtu jāsāk jau skolas laikā. 

"Jāliek izglītībā programmas saistībā ar to, ka runā nevis par lietošanu, azartspēļu, narkotiku, alkohola lietošanas riskiem, bet kopumā par mentālo veselību. Māca atpazīt jūtas, māca atpazīt dusmas. Māca rast ceļus, ja es piedzīvoju mobingu skolā vai ja kaut kas mājās nav kārtībā," skaidroja Minesotas programmas grupas vadītāja Inga Bitēna.

Vaicāti, kādi vēl ir risinājumi, lai ierobežotu azartspēļu kaitējumu, eksperti norādīja, ka ir jāpaplašina informācijas pieejamība par azartspēļu atkarību un veidiem, kā ar to tikt gala. Turklāt jāpatur prātā, ka atkarība ir psihosociāla saslimšana, tāpēc ir svarīgi savlaicīgi vērsties pie psihoterapeita.       

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti