Brazīlija pastiprinās kontroli uz robežas ar Venecuēlu imigrantu dēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Brazīlija svētdien paziņojusi par papildspēku nosūtīšanu uz robežu ar Venecuēlu, kur vakar izcēlušās sadursmes starp vietējiem un imigrantiem. Spriedzi veicinājusi kāda vietējā tirgotāja aplaupīšana un piekaušana. Par notikušo aizdomas kritušas uz venecuēliešiem. Reaģējot uz to, desmitiem brazīliešu uzbrukuši imigrantu nometnēm, aizdedzinot viņu teltis un iedzīvi, uz ko venecuēlieši atriebjoties aizdedzinājuši mašīnu ar Brazīlijas numurzīmēm.

Brazīlija pastiprinās kontroli uz robežas ar Venecuēlu
00:00 / 01:29
Lejuplādēt

Spriedze starp Karakasu un Brazilju turpina palielināties jau pēdējos trīs gadus, kad Venecuēlu gan ekonomisko, gan politisko problēmu dēļ pamet aizvien vairāk cilvēku.

Aplēsts, ka robežu pēdējo trīs gadu laikā varētu būt šķērsojuši desmitiem tūkstošu venecuēliešu, daudziem no viņiem pēc ieceļošanas apmetoties netālu vai arī pašā Pakaraimas pilsētā. Šobrīd tur varētu atrasties ap 1000 venecuēliešiem.

Reaģējot uz notikušo, Roraimas štata gubernatore Silva Kampuša līdz papildspēku ierašanās brīdim, lūgusi uz laiku slēgt robežu netālu no Pakaraimas pilsētas. Viņa arī uzskata, ka vistiešākajā veidā noziedzības palielināšanās ir saistīta ar venecuēliešiem.

Saskaņā ar Brazīlijas federālās policijas informāciju, valstī no Venecuēlas dienā ienāk ap 500 cilvēku.

Tomēr Venecuēlas Ārlietu ministrija, par spīti notikušajam, aicinājusi Brazīliju garantēt Venecuēlas pilsoņu un viņu mantas drošību, kamēr viņi uzturas vai šķērso tās teritoriju.

Bez Brazīlijas venecuēliešu pieplūdumu izjūt arī Kolumbija. Tā ir nobažījusies par to, ka kopš vakardienas Ekvadora ir pastiprinājusi robežkontroli, obligāti pieprasot uzrādīt personu apliecinošu dokumentu kā pasi. Šādi drošības pasākumi ieviesti, jo šogad Ekvadora ieceļojuši vairāk nekā 500 tūkstoši venecuēliešu. No viņiem daudzi tālāk devušies uz Peru, Čīli vai citām Dienvidamerikas valstīm. Daudziem no venecuēliešiem vispār nav nekādu dokumentu, tādējādi Ekvadoras solis rada satraukumu Kolumbijai.

Saskaņā ar Bogotas varasiestāžu paziņojumu, dienā ieceļojušo venecuēliešu skaits no Kolumbijas uz Ekvadoru ir ap 3 tūkstošiem, un tas nozīmē, ka tuvākajā laikā ir sagaidāma cilvēku drūzmēšanās uz robežas.

Arī cita Dienvidamerikas valsts - Peru - paziņojusi par līdzīgiem pasākumiem kā Ekvadora. Taču, kā piebilda atbildīgā Kolumbijas amatpersona par migrāciju, tad jau tuvākajā laikā ir gaidāmas sarunas ar šīm abām valstīm, lai nepieļautu situācijas pasliktināšanos uz robežām.

Kolumbija ir arī viena no valstīm, kura ap 800 tūkstošiem ieceļojušajiem Venecuēlas iedzīvotājiem ir piešķīrusi patvērumu.

Pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas aplēsēm, Venecuēlu kopš ekonomiskās krīzes, pametuši vairāk kā 2 miljoni iedzīvotāju. Viņi valsti pametuši pārtikas un medikamentu trūkumu dēļ, kas sākusies pēc 2013. gada naftas cenu krišanās, kas tik bagātai naftas valstij kā Venecuēlai bijis liels trieciens. Karakasa arī šobrīd cīnās ar augstu inflāciju, kuru tā cenšas novērst ar vēl vairāk naudas iepludināšanu apgrozībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti