Baidens: Sankcijas pret «Nord Stream 2» pabeigšanu nebūtu lietderīgas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sankcijas ar mērķi novērst Krievijas–Vācijas gāzesvada "Nord Stream 2" pabeigšanu nebūtu lietderīgas, paziņojis ASV prezidents Džo Baidens.

"Pirmkārt, tas ir gandrīz pilnībā pabeigts. Un nav tā, ka es varētu atļaut Vācijai kaut ko darīt vai nedarīt. Es jau no sākta gala esmu bijis pret "Nord Stream 2", taču tas bija jau gandrīz pabeigts brīdī, kad stājos [prezidenta] amatā.  Un ieviest sankcijas tagad nebūtu lietderīgi attiecībā uz mūsu Eiropas attiecībām. Viņi zina manu nostāju šajā jautājumā," sacīja ASV prezidents.

ASV ilgi ir iebildušas pret gāzesvadu, taču ASV valdība pagājušajā nedēļā oficiāli atcēla sankcijas uzņēmumam, kas pārrauga gandrīz pabeigto gāzesvada "Nord Stream 2" būvniecību. Sankcijas atcēla arī uzņēmuma ģenerāldirektoram un vēl četriem vadības pārstāvjiem.

Lēmums par sankciju atcelšanu pieņemts laikā, kad Baidens mēģina uzlabot attiecības ar ASV sabiedroto Vāciju, kuras pasliktinājās Donalda Trampa administrācijas laikā.

KONTEKSTS:

"Nord Stream 2" pretiniekiem ir bažas, ka cauruļvads palielinās Eiropas Savienības atkarību no Krievijas gāzes piegādēm, Maskavai nodrošinot politiskās ietekmes sviras, kā arī instrumentu enerģijas piegāžu potenciālai atslēgšanai. Arī Baltijas valstu amatpersonas kritiski izteikušās par "Nord Stream 2", uzsverot, ka tas ir ģeopolitisks projekts un ir pretrunā ar Eiropas Enerģētikas savienības mērķiem.

Paredzēts, ka 1230 kilometru garais cauruļvads nodrošinās līdz 55 miljardiem kubikmetru Krievijas dabasgāzes piegādi Vācijai gadā. Pašlaik ir pabeigti aptuveni 95% gāzes cauruļvada būvniecības darbu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti