ASV uz laiku atliek nodevas daļai Ķīnas preču

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

ASV prezidents Donalds Tramps atteicies no saviem plāniem, sākot ar 1.septembri, ieviest 10% muitas nodevu atlikušajam Ķīnas importam. Galvenokārt atcelts lēmums ieviest nodevas mobilajiem telefoniem, planšetdatoriem un citām patēriņa precēm, tādējādi cenšoties mazināt iespējamo ietekmi uz tirdzniecību brīvdienu sezonā. Šāds prezidenta lēmums jau licis strauji kāpt biržu indeksiem.  

ĪSUMĀ:

  • Tramps solīja, ka no 1. septembra būs jaunas muitas nodevas Ķīnas precēm.
  • Nodeva tiktu piemērota gandrīz visām no Ķīnas importētajām precēm.
  • Šāds lēmums uztrauca tirgotājus – priekšā ir Ziemassvētku dāvanu sezona.
  • Tagad Tramps paziņoja – atsevišķām precēm nodeva stāsies spēkā 15. decembrī.
  • Tramps paziņojis, šāds lēmums ir pieņemts, lai neciestu amerikāņu patērētāji.
  • Ziņas par tarifu atlikšanu ir veicinājušas strauju biržu indeksu kāpumu.
     

Turpinoties ASV un Ķīnas tirdzniecības strīdam, augusta sākumā ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka 1. septembrī tiks ieviestas jaunas muitas nodevas aptuveni 300 miljardu dolāru vērtām ķīniešu precēm. Tas nozīmētu, ka faktiski nodevas tiktu piemērotas pilnīgi visām no Ķīnas importētajām precēm.

ASV uz laiku atliek nodevas daļai Ķīnas preču
00:00 / 02:12
Lejuplādēt

Šāds Trampa lēmums izraisīja tūlītēju nosodījumu no tirgotāju puses, kuri satraucas par priekšā stāvošo Ziemassvētku dāvanu pirkšanas sezonu.

Taču tagad kļuvis zināms, ka jaunie tarifi Ķīnā ražotajiem mobilajiem telefoniem, planšetdatoriem, datoru monitoriem, video spēļu konsolēm, kā arī atsevišķām rotaļlietām, apģērbiem un apaviem stāsies spēkā nevis 1. septembrī, bet gan tikai 15. decembrī.

Tramps paziņojis, šāds lēmums ir pieņemts, lai neciestu amerikāņu patērētāji.

“Mēs darām to Ziemassvētku sezonas dēļ un gadījumam, ja dažiem no šiem tarifiem būtu ietekme uz amerikāņu patērētājiem. Līdz šim faktiski šādas ietekmes nav bijis. Vienīgais iespaids ir bijis tāds, ka mēs no Ķīnas nodevās esam iekasējuši aptuveni 60 miljardus dolāru.

Lēmums atcelt jaunu nodevu ieviešanu ir domāts tam, lai netiktu ietekmēta Ziemassvētku iepirkšanās sezona,” paziņojis Tramps.

Šāda ASV prezidenta nostājas maiņa tiek skaidrota ar nesen notikušajām ASV un Ķīnas tirdzniecības amatpersonu telefonsarunām, kuras prezidents Tramps nosaucis par ļoti produktīvām un kuras varētu liecināt par tirdzniecības saspīlējuma mazināšanos abu lielvaru starpā.

Tāpat izskanējusi cerība, ka abu pušu pārstāvji, kā plānots, varētu tikties jau septembra beigās.

Lēmumu atlikt jauno muitas nodevu ieviešanu atzinīgi novērtējuši nacionālās Tirgotāju federācijas pārstāvji, kuri gan brīdinājuši, ka neskaidrība turpinās.

Turklāt 1. septembrī joprojām stāsies spēkā nodevas vairākām citām preču kategorijām, tāpēc jaunās nodevas jebkurā gadījumā novedīs pie augstākām cenām, tādējādi kavējot arī visas ASV ekonomiku.

Uzņēmēji arī aicina Trampu apvienot spēkus ar sabiedrotajiem, lai kopīgi cīnītos pret Ķīnas negodīgo tirdzniecības praksi.

Ziņas par tarifu atlikšanu ir veicinājušas strauju biržu indeksu kāpumu, kas pēdējo nedēļu laikā bija ievērojami kritušies.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti