Pusdiena

Britu zinātnieki brīdina: Izstāšanās no ES būtu liels trieciens Lielbritānijas zinātnei

Pusdiena

Medijos nonākušos "Daīš" dalībnieku sarakstus eksperti atzīst par patiesiem

Ar vakanču gadatirgu arī pašvaldības mēģina risināt bezdarba problēmu

Ar vakanču gadatirgu arī pašvaldības mēģina risināt bezdarba problēmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Mēnesi agrāk par Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA) pašas savus vakanču gadatirgus sākušas organizēt pašvaldības. Darba devējiem tā ir iespēja uzreiz un klātienē izrunāties ar potenciālajiem darbiniekiem. Savukārt bez darba palikušie te var ne tikai meklēt un atrast, bet arī saņemt palīdzību dzīves gājuma (CV) un motivācijas vēstules uzrakstīšanai un iegūt informāciju par darba un mācību iespējām ārvalstīs.

Vairāk nekā 1700 interesentu apmeklējuši Jūrmalas domes organizēto vakanču gadatirgu. Tajā aptuveni 30 uzņēmumi darba meklētājiem piedāvāja pustūkstoti darbavietu. Vakances bija pieteikuši Jūrmalas un pilsētas apkaimes uzņēmumi un iestādes gan pastāvīgam darbam, gan vasaras sezonas laikam. Darbinieki vajadzīgi Jūrmalai tradicionālajā tūrisma un viesnīcu biznesa jomā, veselības aprūpes nozarē, celtniecībā un būvniecībā, tirdzniecībā un citās jomās.

Iepriekšējā gada pieredze liecina, ka vismaz puse uzņēmēju tiek pie darbiniekiem.

“Mēs gatavojam anketas uzņēmējiem, lai pēc tam apkopotu pienesumu šim pasākumam. Un no pagājušā gada sanāca, ka 51% bija vairāk vai mazāk atraduši sev potenciālos darbiniekus, kas ir ļoti augsts rādītājs,” stāsta Jūrmalas domes Attīstības pārvaldes Stratēģiskās nodaļas galvenā eksperte Ieva Peimane.

Īpaši domājot par jauno jūrmalnieku nodarbināšanu, Jūrmalas dome uzņēmējiem dotē pusi no jaunieša algas. “Vēl mums ir karjeras izglītības programma, kurā Jūrmalas dome atbalsta ar karjeras izglītības pasākumiem 7.-12.klasēm. Karjeras izglītības konsultanti visu cauru gadu vēršas Jūrmalas izglītības iestādēs ar konsultācijām testu, prakses, pieredzes apmaiņas veidā. Līdz ar to bērni jau no 7.klases un vidusskolēni daudz labāk spēj izvēlēties tālāko izglītības ceļu,” stāsta Peimane.

Kā liecina Nodarbinātības valsts aģentūras dati, Jūrmalā bez darba patlaban ir aptuveni 1300 cilvēku, statistikā veidojot 6% bezdarbu.

Bet Jēkabpilī procentuāli bez darba ir vairāk nekā 11% iedzīvotāju jeb 1250 cilvēku. “Tas parāda, ka ziemas mēnešos bezdarba līmenis ir pieaudzis. Galvenokārt tas skaidrojams ar sezonālo darbu ietekmi. Un līdzīga tendence tiek novērota katru gadu. Līdzīgu bezdarbnieku skaitu mēs redzam no būvniecības, lauksaimniecības, mežsaimniecības un ceļu būves nozarēm,” stāsta Nodarbinātības aģentūras filiāles vadītāja Svetlana Zujeva.

Aģentūrā reģistrēts tikai pussimts vakanču, kas vismaz teorētiski nozīmē, ka uz katriem 25 bezdarbniekiem ir viena brīva darbavieta. Vajadzīgi šuvēji, pavāri, pārdevēji un pastnieki. Jēkabpils pašvaldība pirmo vakanču gadatirgu organizēs aprīļa sākumā.

Darba meklētāju iespējas ieskicē Nodarbinātības aģentūras filiāles vadītāja Svetlana Zujeva: “Piedalīties klātienes darba intervijās, pieteikties praksē. Ņemot vērā, ka šajā pasākumā tiks iesaistīti filiāles karjeras konsultanti, tad varēs saņemt klātienē arī karjeras konsultāciju un atbalstu CV un motivācijas vēstules sagatavošanai.”

Patlaban valstī vidējais bezdarba rādītājs ir virs 9%. Kā norāda eksperti, pagājušais gads bijis pirmais kopš krīzes, kad bezdarbs turējies diezgan stabils un vairs būtiski nesamazinās. Aprīļa sākumā savus vakanču gadatirgus sāks arī Nodarbinātības valsts aģentūra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti