Ar pašvaldības atbalstu Viļakā turpina dzimtas tradīciju – ķiploku audzēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latgalē, pierobežas Viļakas novadā, saimnieciskās darbības veicējs Juris Supe ar vietējās pašvaldības atbalstu ir nolēmis turpināt dzimtas tradīciju un pievērsties ķiploku audzēšanai. Pērnā gada raža jau pārdota un par nopelnīto naudu iegādāta sēkla, ko šoruden stādīt hektāru  lielā platībā. Ķiploku apstrādei iegādātais aprīkojums pirkts par pašvaldības piešķirto naudu un saviem līdzekļiem.

Ar pašvaldības atbalstu Viļakā turpina dzimtas tradīciju - ķiploku audzēšanu
00:00 / 04:58
Lejuplādēt

Viļakas novada Stabļovas ciema iedzīvotājs Juris Supe savā piemājas laukā jau trešo gadu stāda ziemas ķiplokus. Viņš ir viens no tiem jaunajiem uzņēmējiem, kurš ar ģimeni, kurā aug divi bērni, gatavs dzīvot un darboties laukos. Lai īstenotu savu ideju, viņš nopietni ķēries pie vectēva mājas un saimniecības ēku remonta.

“Sākumā es dzīvoju Šķilbēnu pagasta Upītē. Tagad pagaidām kopā ar sievu dzīvojam Baltinavā, un te mēs remontējam vectēva māju. Strādāju es valsts darbā un tagad izdomāju audzēt ķiplokus.

Ķiploki tāpēc, ka mans vectēvs, kurš dzīvoja šajā mājā, audzēja ķiplokus.

Pēc tam to darīja arī tēva brālis, kurš aizgāja aizsaulē un atstāja jau iestādītus ķiplokus mantojumā. Tas bija jāturpina,” stāsta saimnieks.

Juris atzīst, ka nekādu īpašu zināšanu par šo kultūru viņam nav, jo nekad par ķiploku audzēšanu nebija interesējies. Taču tagad noder gan citu audzētāju pieredze, gan arī interneta resursi.

“Informāciju mēs lasām internetā un aizbraucam pie citiem ķiploku audzētājiem aprunāties, kā labāk strādāt. Cilvēki atsaucīgi pastāsta, kā labāk. Pagaidām mēs izvēlējāmies vectēva audzēto šķirni “Ļubaša” un pērn piepirkām klāt vēl Latvijas šķirni. Pagaidām viss ir izmēģinājuma robežās, jo mēs esam tikai iesācēji. Pagājušogad ķiploku nebija daudz iestādīts. Šogad gribam iestādīt hektāru un paskatīties, kā būs,” klāsta audzētājs.

Pirmā pieredze ķiploku audzēšanā ir bijusi veiksmīga, jo izdevies realizēt visu izaudzēto. Vēl tagad pircēji interesējas, vai nav kas palicis pāri.

“Pagājušogad mēs iestādījām 50 kilogramus, un raža bija kaut kur 300 kilogrami. Visu esam realizējuši.

Viss mums aizgāja caur “Facebook”. Ielikām reklāmu, ka pārdodam, un viss aizgāja. Tā nauda, ko mēs dabūjām par tiem ķiplokiem, tagad tika ieguldīta sēklā,” uzsver Juris.

Saimnieks lēš, ja ķiploku audzēšanas bizness veiksmīgi attīstīsies turpmāk, tad tiks domāts arī par produkta pārstrādi.

Lai saimniekotu efektīvāk, ir nepieciešama tehnika, tāpēc Juris Supe nolēma startēt Viļakas novada pašvaldības izsludinātajā projektu konkursā. Viņš iesniedza projektu par ķiploku audzēšanas attīstību savā saimniecībā. Tika pieņemts lēmums iegādāties ķiploku attīrīšanas iekārtu un tam ieguldīt arī savu līdzfinansējumu, jo izmaksas ir augstākas nekā pieejamais pašvaldības finansējums.

“Uz pašvaldības atbalstu nolēmām pretendēt, lai atvieglotu savu darbu. Lai nevajadzētu tīrīt ķiplokus ar rokām. Atbalsts bija 2000 eiro, un pašiem vēl nācās pielikt 1000 eiro, jo ķiploku tīrāmais aparāts maksā 3000 eiro,” stāsta saimnieks.

Juris atklāj, ka ar speciālo ķiploku attīrīšanas iekārtu ir iespējams padarīt ķiploku audzēšanas procesu vieglāku. Tas savukārt ļaus attīstīties un palielināt ķiploku audzējamās platības, jo ietaupīsies laiks, kā arī resursi ķiploku stādīšanā un attīrīšanā.

“Pērn mēs ķiplokus stādījām ar rokām, un tagad domājam iznomāt stādīšanas aparātu,” atklāj Juris.

Jauno uzņēmēju projektu konkursu finansē Viļakas novada pašvaldība, un šogad astoņiem atbalstītajiem projektiem tika sadalīti 16 tūkstoši eiro.

“Viļakas novada dome atbalsta gan tos, kas ir topošie jaunie uzņēmēji, gan arī tos, kas ir līdz piecu darbības gadu vecumam, nesen reģistrēti. Visvairāk projektus iesniedz uz pakalpojumiem. Šogad atbalstījām astoņus projektus. Trīs no tiem ir tūrisma attīstībai. Ir pieejama velosipēdu noma, ko ļoti sen gaidīja pašvaldībā. Drīz atnāks caurspīdīgie kajaki, būs iespējams nomāt kajakus Viļakas ezerā. Un arī bišu namiņš, ko būvē Jura Supes dvīņubrālis Jānis. Abi brāļi šogad saņēmās, uzrakstīja projektiņus, un abi tika atbalstīti,” stāsta projektu vadītāja Vineta Zeltkalne.

Viļakas novada pašvaldība novada jaunos uzņēmējus atbalsta jau no 2016. gada. Kopumā piecos gados pašvaldības finansējums uzņēmējdarbības uzsākšanai ir piešķirts 40 projektu īstenošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti