Pusdiena

Sīrijas atbalsta grupa vienojas par pamieru

Pusdiena

Pusdiena 13.02.2016

Apsver iespēju pārtraukt izmantot 500 eiro banknotes

Apsver iespēju pārtraukt izmantot 500 eiro banknotes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Eiropas Savienības (ES) finanšu ministri un Eiropas Centrālā banka (ECB) apsver iespēju pārtraukt izmantot 500 eiro banknotes. Šāds solis tiek apsvērts, lai uzlabotu cīņu ar terorisma finansēšanu. 

Liela nomināla banknotes atvieglo skaidras naudas pārvadāšanu, ko bieži vien izmanto noziedznieki. Savukārt ikdienā 500 eiro banknotes apgrozībā parādās salīdzinoši reti un daudzi veikali un kafejnīcas bailēs no viltojumiem tās nemaz nepieņem.

Čemodāns ar naudu lielās banknotēs ir kļuvis par vienu no atpazīstamākajiem noziedzīgās pasaules simboliem. Skaidra nauda plaši tiek izmantota, lai finansētu dažādas pretlikumīgas darbības, tostarp arī terorismu. Tādēļ Eiropas Komisija (EK) piedāvā apsvērt ideju atteikties no 500 eiro banknotēm, jo tās ikdienā izmanto ļoti reti.

Pagaidām gan tā vēl ir tikai ideja, saka ES finanšu stabilitātes un kapitāla tirgu komisārs Džonatans Hils, "Ja cilvēkiem ir pieeja lielām naudas banknotēm, tad viņi var tās izmantot, lai samaksātu par dažādām lietām, apejot bankas. Tāpat tas arī atvieglo lielu naudas summu pārvadāšanu. Bet es domāju, ka uz šo jautājumu mums ir jāskatās ļoti uzmanīgi."

EK un 28 valstu finanšu ministri vēlas, lai savu vārdu teiktu ECB. Tai būtu jāizvērtē, vai 500 eiro banknošu saglabāšana rada vairāk ieguvumu vai risku.

Ieceres kritizētāji saka, ka nauda pati par sevi problēmas nerada, un, ja jau kāds domā par atteikšanos no 500 eiro banknotēm, tad pie reizes varētu aizliegt arī atsevišķas luksusa automašīnas, jo arī tās mēdz izmantot noziedznieki.

Tādēļ daudzām Eiropas valstīm par šo jautājumu pagaidām vēl nav skaidra viedokļa. Tostarp arī Luksemburgas finanšu ministram Pjēram Gramenjam.

"Ir skaidrs, ka 500 eiro ir milzīgs cipars. Un mēs tagad mēģinām panākt lielāku caurskatāmību, izskaust krāpnieciskus darījumus, korupciju un terorisma finansēšanu. Tādēļ mēs gribētu samazināt skaidras naudas maksājumu apjomu. Un ar 500 eiro banknotēm cilvēki var vieglāk apiet likumus," sprieda Gramenja.

Ar dažādiem priekšlikumiem, lai apkarotu terorisma finansēšanu, EK nāca klajā īsi pēc novembra teroristu uzbrukumiem Parīzē. Dažādas idejas likt galdā pieprasīja Francijas amatpersonas.

Toreiz secināts, ka teroristisko aktu gatavošanai tika izmantota ne tikai skaidra nauda, ar kuru, piemēram, maksāja par konspiratīvo dzīvokļu īri, bet arī anonīmas priekšapmaksas kredītkartes.

Tādēļ ES monetāro lietu komisārs, francūzis Pjērs Moskovisi mudina valstis nevilcināties. "Mums ir jāizskauž terorisma finansēšanas avoti. Tādēļ mēs esam piedāvājuši diezgan plašu pasākumu klāstu, viens no kuriem skar arī skaidras naudas darījumu apjoma mazināšanu. Tāpat mēs vēlamies pārskatīt priekšapmaksas kredītkaršu izmantošanu. Tas ir būtiski, jo, ja mēs šodien spētu izskaust terorisma finansēšanu, rīt šiem noziedzniekiem vairs nebūtu līdzekļu, lai pastrādātu tik briesmīgus noziegumus kā līdz šim," domā Moskovisi.

Tāpat Brisele vēlas panākt ciešāku sadarbību starp dažādu Eiropas valstu tiesībsargājošo un finanšu uzraudzības iestādēm. Tas ļautu ātrāk un vieglāk izsekot naudas atmazgāšanas mēģinājumiem. Ciešāka kontrole esot nepieciešama arī pret naudu, kas nāk no tā dēvētājām riska valstīm ārpus Eiropas. Politiķi vēlas pastiprināt arī kontroli pār dažādiem virtuālās valūtas paveidiem, piemēram, populāro “Bitcoin”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti