Apdraudēta finanšu transakciju nodokļa ieviešana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 5 mēnešiem.

Finanšu transakciju nodoklis tiks ieviests ne ātrāk kā 2017. gadā vai arī netiks ieviests vispār. Šādu secinājumu var izdarīt pēc šonedēļ Luksemburgā notikušās Eiropas Savienības dalībvalstu finanšu ministru sanāksmes, kurā Igaunija paziņoja par izstāšanos no nodokļa ieviešanu atbalstošo valstu grupas.

 

Nu jau teju piecu gadu garumā diskutētā finanšu transakcijas nodokļa ieviešanas iecere nonākusi strupceļā. Otrdien Luksemburgā notikušajā Eiropas Savienības dalībvalstu finanšu ministru sanāksmē par galīgo lēmumu izstāties no nodokļa atbalstītāju grupas paziņojusi Latvijas kaimiņvalsts Igaunija. Lai arī nodokļa ieviešana jau atpaliek no sākotnējiem plāniem, Eiropas Komisijas amatpersonas vēl arvien ir noskaņotas optimistiski un cer, ka vienošanos izdosies panākt līdz nākamā gada vidum. Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis pēc sanāksmes teica:

„Desmit dalībvalstu ministri tikko principā vienojās par finanšu transakcijas nodokļa galvenajiem parametriem iesaistītajām dalībvalstīm. Pārējās detaļas iesaistītās dalībvalstis izstrādās līdz vasarai. Eiropas Komisija palīdzēs ar šīs vienošanās „pārtulkošanu” juridiskā tekstā. Esiet pārliecināti, komisija darīs visu nepieciešamo, lai nodrošinātu, ka finanšu transakcijas nodoklis atbilst Eiropas un starptautiskajām tiesībām, tajā skaitā neiesaistīto dalībvalstu tiesībām, kā arī saskan ar citām komisijas iniciatīvām, tostarp par Kapitāla tirgus savienību.”

Savukārt viņa kolēģis, Eiropas Savienības ekonomikas un monetāro lietu komisārs Pjērs Moskovisī pauda pārliecību, ka priekšlikumu par finanšu transakciju nodokļa ieviešanu jau ir izdevies pilnveidot:

„Šis ir tikai diskusijas sākums. Redzēsim. Es domāju, šis ir labs priekšlikums, kurš ir vienlaikus ambiciozs, pragmatisks un sabalansēts. Taču tam nepieciešams nedaudz laika. Saistībā ar finanšu transakciju nodokli zināms progress, redzēsim, cik liels tas būs.”

Priekšlikumu par finanšu transakciju nodokļa ieviešanu Eiropas Komisija publiskoja 2011. gada rudenī. Jau sākotnēji lielus iebildumus pret to izteica Lielbritānija, kuras galvaspilsēta Londona ir viens no globālajiem finanšu centriem.

Nodokli, kura mērķis ir mazināt iespējas veikt finanšu transakcijas, kas nenāk par labu finanšu tirgiem un reālajai ekonomikai, un novērst problēmas, ko rada savstarpēji nesaskaņota pieeja finanšu darījumu aplikšanai ar nodokli, sākotnēji atbalstīja 11 Eiropas Savienības dalībvalstis, tostarp Vācija un Francija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti