Āfrikas cūku mēra skartajā fermā «Druvas Unguri» likvidētas 2365 cūkas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jau divas dienas Saldus novadā cūku audzēšanas kompleksā "Druvas Unguri" notiek darbs, lai ierobežotu Āfrikas cūku mēri. Divās dienās no 15 500 cūku iemidzinātas 2365 cūkas, kas aizvestas uz Limbažiem sadedzināšanai uzņēmumā "Grow Energy".

PVD Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vecākais eksperts Mārtiņš Seržants
00:00 / 01:02
Lejuplādēt

Jau tagad ir skaidrs, ka iepriekš plānotajās deviņās dienās visus nepieciešamos darbus neizdosies paveikt, atzīst Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vecākais eksperts Mārtiņš Seržants.

"Darbi notiek raiti. Varbūt neizdosies to izdarīt tik ātri tajā optimistiskajā režīmā, kas bija plānots – aptuveni deviņās dienās. Bet mēs strādājam maksimāli efektīvi," teica PVD pārstāvis. "Šajās divās dienās ir likvidētas vairāk nekā 2300 cūkas. Kritušās cūkas ir, bet jau vakardien mēs primāri likvidējam tās dzīvnieku grupas, kurām jau mēris bija apstiprināts un krišana ļoti intensīvi sāka pieaugt.

Bet uz doto brīdi gribas domāt, ka pagaidām mēs esam apsteiguši šo mēri un ejam drusku pa priekšu. Līdz ar to šie kritušo [dzīvnieku] apmēri pret kopējo dzīvnieku skaitu ir salīdzinoši nelieli."

Cūku likvidācijas darbus saimniecībā plāno pabeigt 9 - 14 dienu laikā, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” pastāstīja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

KONTEKSTS:

2.augustā konstatēts Latvijā līdz šim lielākais Āfrikas cūku mēra uzliesmojums mājas cūkām. Bīstamās slimības dēļ nāksies likvidēt visu ganāmpulku – 15 570 cūkas. Cūku likvidācija saimniecībā sākta sestdien, 4.augustā. Kā vīruss varēja nonākt saimniecībā, šobrīd nav skaidrs. Gan PVD, gan Zemkopības ministrija norādīja, ka saimniecības biodrošības standarti bija augsti. Notiek izmeklēšana. Īpašnieki saņems kompensācijas. 

Āfrikas cūku mēris Latvijā pirmoreiz konstatēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Cilvēkiem Āfrikas cūku mēris nav bīstams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti