Panorāma

Pēc robežpunktu slēgšanas Lietuvā lielāka plūsma caur Latviju

Panorāma

Panorāma

VID atmaksās nodokļa pārmaksu arī bez deklarācijas

Nodokļa pārmaksu daļa iedzīvotāju varēs saņemt bez ienākumu deklarācijas iesniegšanas

Iedzīvotāji, kuriem par iepriekšējo gadu būs izveidojusies iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārmaksa, bet nebūs čeku par attaisnotajiem izdevumiem, nodokļa pārmaksu varēs saņemt, neiesniedzot gada ienākumu deklarāciju, informēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID). Lai saņemtu nodokļu pārmaksu automātiski, līdz šī gada 2. oktobrim jāaizpilda iesniegums elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), norādot tajā savu bankas kontu. 

Precizējums

Valsts ieņēmumu dienests precizējis, ka iesniegums nodokļu pārmaksas saņemšanai automātiski elektroniskās deklarēšanās sistēmā jāaizpilda līdz 2. oktobrim.

VID informēja, ka no šī gada 30. augusta EDS izsūtīs vēstules vairākiem tūkstošiem iedzīvotāju,

kuriem saskaņā ar VID veiktajiem aprēķiniem varētu būt izveidojusies iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksa par 2022. gadu.

Lai VID varētu pārskaitīt šo nodokļa pārmaksu, cilvēkiem līdz šī gada 2. oktobrim EDS jānorāda savs bankas konts, uz kuru vēlas saņemt naudu.

Šogad tas attieksies uz apmēram 85 tūkstošiem cilvēku, kuri nav iesnieguši deklarācijas, bet kuriem VID ir fiksējis nodokļa pārmaksu.

Iesniegums pieejams EDS sadaļā "Sagatavot dokumentu no veidlapas" – "Iedzīvotāju ienākuma nodokļa dokumenti" –  "Iesniegums automātiskai nodokļa atmaksas saņemšanai, neiesniedzot gada ienākumu deklarāciju".

Nodokļa pārmaksu par 2022. gadu VID pārskaitīs līdz 2023. gada 31. decembrim.

Savukārt tie iedzīvotāji, kuri nav EDS lietotāji, bet kuriem arī varētu būt izveidojusies nodokļa pārmaksa, vēstules no VID saņems papīra formātā.  

Saņemt nodokļa atmaksu bez gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas iedzīvotāji turpmāk varēs šādos gadījumos: 

  • Ja cilvēka algai vai pensijai gada laikā nav piemēroti visi nodokļu atvieglojumi (piemēram, par apgādājamajiem, atvieglojumi mazākiem ienākumiem vai atvieglojumi invaliditātes gadījumā, politiski represētajiem vai nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem);
  • Ja cilvēkam iepriekšējā gadā ir bijuši ieguldījumi privātajos pensiju fondos vai uzkrājošā dzīvības apdrošināšana.

Kā norādīja VID, informācija par šiem datiem jau ir VID rīcībā.

Savukārt, ja cilvēkam būs čeki par attaisnotajiem izdevumiem (medicīnu, zobārstniecību, izglītību, bērnu pulciņiem un ziedojumiem), tad arī turpmāk varēs iesniegt gada ienākumu deklarāciju un atgūt pārmaksāto nodokli par tiem. 

VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme, komentējot iemeslus, kādēļ šāda sistēma ieviesta tikai tagad, atbildēja:

"Mēs visu laiku ejam uz šīm automātiski aizpildītām deklarācijām, bet tam ir vajadzīgs arī laiks. Likumdevējs par to lēma, ka to ir jāsāk darīt no 2022. taksācijas gada, tas ir, 2023. gadā. Tāpēc arī tas tā notiek. Protams, nākamais solis varētu būt visiem elektroniski rēķini. Pilnīgi, ka viss ienāk un nekas vispār nav jādara. Bet tas ir pakāpenisks process."

KONTEKSTS:

Laikā no 2023. gada 1. marta līdz 28. augustam VID ir iesniegtas 1 026 289 gada ienākumu deklarācijas, no kurām 840 004 deklarācijās cilvēkiem tika aprēķināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksa 295,86 miljonu eiro apmērā.

Uz šī gada 28. augustu no tiem ir atmaksāti 273,88 miljoni eiro. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti