Eiropas Savienībā ievērojami sarukusi enerģijas ražošana no fosilā kurināmā

Domnīcas "Ember Climate" dati liecina, ka šī gada pirmajā pusē Eiropas Savienības fosilā kurināmā enerģijas ražošanas apjoms sasniedzis rekordzemu līmeni. Ogļu un gāzes ražošanas samazināšanos noteicis elektroenerģijas patēriņa kritums ES valstīs par 4,6%. Tas noticis augsto elektroenerģijas cenu apstākļos, kas pieauga pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā.

Elektroenerģijas patēriņa kritumu izraisīja ārkārtas pasākumi, ko gandrīz visas ES dalībvalstis īstenoja no novembra līdz martam, lai cīnītos pret cenu kāpumu.

Lai gan gāzes cenas ir samazinājušās no pagājušā gada rekordaugstā līmeņa, tās joprojām ir divreiz augstākas nekā 2021. gada pirmajā pusē, teikts ziņojumā.

Ogļu saražotās elektroenerģijas apjoms sarucis par 23 procentiem, maijā pirmo reizi vēsturē veidojot mazāk nekā 10 procentus no ES kopējās elektroenerģijas ražošanas, ziņoja "Ember Climate".

Domnīca ziņojumā norāda, ka fosilais kurināmais tagad veido vismazāko izmantotās enerģijas daļu – 33%.

Vislielākais fosilā kurināmā izmantošanas samazinājums salīdzinājumā ar tādu pašu periodu pērn bija Portugālē, Austrijā, Bulgārijā, Igaunijā un Somijā.

Domnīcas eksperti norāda, ka fosilā kurināmā ražošanas apjoms krities līdz ar pieprasījuma kritumu. Tādēļ, ņemot vērā, ka pieprasījums pēc fosilā kurināmā nākotnē pieaugs, tā aizstāšanai ar alternatīviem avotiem ir jānotiek ātrāk.

Saules enerģijas ražošana šī gada pirmajā pusē pieaugusi par 13 procentiem, salīdzinot ar to pašu periodu 2022. gadā, bet vēja enerģijas ražošana pieauga par 4,8 procentiem.

Dānijā un Portugālē atjaunojamo energoresursu īpatsvars elektroenerģijas bilancē pārsniedza 75 procentus, savukārt Grieķijā un Rumānijā atjaunojamo energoresursu īpatsvars pirmo reizi pārsniedza 50 procentus.

Tomēr tīras enerģijas pieaugums joprojām nebija pietiekams, lai kompensētu trūkumu, ko radīja fosilā kurināmā patēriņa samazināšanās, secināts ziņojumā.

"Ir steidzami nepieciešams masveidīgs impulss, jo īpaši saules un vēja enerģijas jomā, lai visā Eiropā atbalstītu noturīgu ekonomiku," norāda "Ember Climate" analītiķis Mets Īvens.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti