Lauksaimnieki naudu attīstībai gūst ar īpašumu pārdošanu reversai nomai – 6 gados pārdoti 11 500 hektāru

Lai stabilizētu savu finanšu situāciju un iegūtu papildu naudu attīstības projektiem, lauksaimnieki var izmantot iespēju daļu zemes pārdot ar nomas un atpakaļpirkuma tiesībām. Lauksaimnieki saņem 90% no darījuma tirgus vērtības, maksā nomu 7,5% gadā un 5 gadu laikā savu īpašumu var atpirkt par darījuma tirgus vērtību. Šādu pakalpojumu piedāvā finanšu institūcijas "Altum" pārvaldītais Latvijas Zemes fonds. Tas sešu gadu laikā reversajā nomā no lauksaimniekiem iegādājies gandrīz 600 īpašumus vairāk nekā 11 500 hektāru platībā.

Lauksaimnieki naudu attīstībai gūst ar īpašumu pārdošanu reversai nomai – 6 gados pārdoti 11 500 hektāru
00:00 / 03:49
Lejuplādēt

Reverso zemes nomu lauksaimnieki aktīvāk izmanto, kad nevar saņemt aizdevumus komercbankās. Sākotnēji to aktīvāk izmantoja lauksaimnieki Zemgalē un Kurzemē, bet tagad visos reģionos.

Iespēja atgūt zemi piecos gados

"Jāsaprot, ka šī būs īpašuma pārdošana uz laiku Latvijas Zemes fondam. Galvenais, ko mēs no lauksaimniekiem sagaidām, ka viņi tiešām šajos piecos gados sakārtos savu finanšu situāciju tiktāl, ka viņi ir spējīgi paņemt aizņēmumu vai sakrāt paši savu naudiņu, tad šos īpašumus no mums atpirkt," sacīju Latvijas Zemes fonda pārvaldes daļas vadītāja Ina Alksne.

Reversajā nomā pārdoto zemi lauksaimnieki var atpirkt par pārdošanas cenu, pat ja tirgū cenas būs būtiski pieaugušas. Nereti ir gadījumi, ka tirgus cena pieaug pat par 50%, dažviet – par 100%.

"Zemgalē, protams, ir visaugstākās šīs cenas, kur tātad ir vidēji 9, 10, pat 11 tūkstoši eiro hektārā par kvalitatīvākajām zemēm. Latgalē salīdzinoši zemākās cenas joprojām, bet tur arī šobrīd jau ir stabili 3000 eiro hektārā. Viņam ir līgums par šo atpirkšanu, nekādu citu variantu nav, nekādi publiski sludinājumi netiek likti, par noslēgto līgumu painformē Zemes fondu: jā, es tagad esmu gatavs atpirkt. Tas arī ir viss, un ejam pie notāra un kārtojam atpakaļpirkumu," pastāstīja Alksne.

Vērtē kā izdevīgu iespēju

Lauksaimnieks Jānis Madonas pusē 800 hektāros audzē graudus un pirms sešiem gadiem "Altum" Zemes fondam pārdeva 70 hektārus zemes. Piecu gadu laikā viņš zemi atpirka un vērtē, ka šobrīd aizņemties naudu "Altum" par fiksētu maksu ir izdevīgāk, nekā ņemt aizņēmumu komercbankā.

"Vienkārši tas bija ātrākais risinājums tā, lai turpinātu darbību, norēķinātos par izejvielām un arī nedaudz ieliktu attīstībā. Finanšu rādītāji arī uzlabojas, līdz ar to jau spēju runāt ar bankām. "Altum" ir tieši tā programma, šobrīd pat ar varbūt draudzīgākiem procentiem, nekā ir komercbankām. Neviens jau nezina, kas būs nākošgad, kas būs finanšu tirgos, kas notiks ar naudu, cik būs dārgi vai lēti. Te jau ir garantija, te jau var rēķināt.

Ja valsts nepalīdzēs, tad es domāju, ka arī bankas nedos bezprocentu kredītus vai kaut ko tamlīdzīgu.

Bankām jau tas nav izdevīgi. Nu, ir jāsaprot tas, ka, ja tu piecu gadu laikā to neizdari, to zemi neizņem, tad tev tā zeme aiziet, tas ir jāsaprot. Ja tu ar to samierinies, to saproti, tad viss ir kārtībā. Tas ir aizdevums, var teikt, par iespēju atpirkt savu zemi par to pašu cenu atpakaļ," skaidroja Jānis.

Noma – 7,5% no pārdošanas summas

Zemes fonda pārvaldes daļas vadītāja Ina Alksne norādīja, ka pietiekties zemes reversajai nomai var elektroniski "Altum" mājaslapā. Pāris dienu laikā Zemes fonds sniegs savu novērtējumu.

"Cena, kas tiek noteikta, kas ir šī brīža tirgus cena, tā būs īpašuma atpakaļpirkuma cena, kas nemainīsies piecu gadu laikā neatkarīgi no tā, kas notiks tirgū pa šo laiku.

Visu nomas periodu – piecus gadus – jāmaksā ir noma, kas tiek noteikta 7,5% apmērā no izsniegtās naudiņas,"

pastāstīja Alksne.

Viņa arī zināja teikt, ka pagājušais gads bija ļoti veiksmīgs lauksaimniekiem, tāpēc ļoti daudzi izmantoja iespēju atpirkt zemi pirms termiņa. Šogad šī tendence mazinājās slikto laikapstākļu dēļ.

Līdz šim ir atpirkti 165 īpašumi, un atpirkšanas procesā ir vēl apmēram 15. Savukārt vienā gadījumā īpašnieki piecu gadu laikā zemi nav atpirkuši, bet turpina strādāt un zemi nomā. Lauksaimniekiem gan jārēķinās – ja vēlēsies zemi atpirkt vēlāk, tā būs jāatpērk jau par tobrīd spēkā esošo tirgus cenu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti