Rīta Panorāma

Latvijas Universitātē notiks Zinātnieku nakts

Rīta Panorāma

Makrons rosina Korsikai piešķirt ierobežotu autonomiju

Intervija ar Latvijas Bankas prezidentu Mārtiņu Kazāku

Latvijas Bankas prezidents: Kredītprocentu lielākais kāpums ir aiz muguras

Kredītprocentu lielākais kāpums viennozīmīgi ir aiz muguras, taču pašlaik neviens nevar pateikt, kāda būs galējā robeža, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" atzina Latvijas Bankas (LB) prezidents Mārtiņš Kazāks.

"Likmes, kādas tās ir, kādu laiku saglabāsies, bet, protams, [viss] atkarīgs no ekonomikas – ja inflācija būs ietiepīga un uz leju neies, nelieli kāpumi būs, bet straujākie procentlikmju kāpumi ir aiz muguras. Pašreizējie procentlikmju līmeņi kādu laiku saglabāsies," pauda Kazāks.

Prognozes, pie kāda cipara procentlikmes varētu apstāties, šobrīd izteikt nav iespējams, jo "neviens nezina, kā atrisināsies karš Ukrainā – jo ātrāk tas beigsies ar Ukrainas uzvaru, jo ātrāk ekonomika atgūsies un inflācija nostabilizēsies," turpināja Kazāks.

Lai palīdzētu iedzīvotājiem šajā laikā, pēc LB prezidenta domām, ir jārisina divi jautājumi.

"Pirmais ir banku peļņas jautājums. Latvijas Banka atbalsta Finanšu ministrijas priekšlikumu par banku peļņas nodokli – tam jābūt pastāvīgam, nevis īstermiņa risinājumam," uzsvēra Kazāks.

Tāpat bankām jābūt pretīmnākošām kredītņēmējiem, taču no banku puses tas diemžēl noticis "vārgi, negribīgi", sacīja Kazāks.

"Atbalsts kredītņēmējiem ir nepieciešams, bet tam jābūt mērķētam, laikā terminētam un samērīgam, kā arī finansētam no banku peļņas. Tam jābūt tūlītēji pieejamam," norādīja LB prezidents.

Finanšu ministrijas ierosinājums hipotekārā kredīta maksājumus uz laiku iekļaut nodokļu attaisnotajos izdevumos, pēc Kazāka domām, ir viens no risinājumiem, taču, ja tas būs tikai nākamgad, tas ir par vēlu.

Vērtējot nākamā gada valsts budžeta iestrādnes, Kazāks atzinīgi vērtēja tajā noteiktās prioritātes, taču ir arī vairāki jautājumi, pie kuriem jāturpina strādāt. Pirmkārt, nozaru attīstības politikā vajadzētu vairāk konkrētības. "Joprojām daudzreiz ir tā, ka ir nauda un tad domā, ko darīt. Vajadzētu būt otrādi," paskaidroja Kazāks.

Tāpat nav notikusi pilnvērtīga diskusija par nodokļu un algu politiku. 

"Redzam, ka privātajā sektorā algas aug lēnāk nekā sabiedriskajā sektorā, kas darba tirgū var radīt konkurences problēmas nākotnē. Pēdējā lieta – lielie investīciju projekti, šī nauda Latvijai vienkārši ir jāpaņem. Budžetā jābūt skaidrai vīzijai, kā šo struktūrfondu naudu laikus paņemt un Latvijas ekonomikā ieguldīt," uzsvēra Latvijas Bankas prezidents.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti