Saeimas deputāts: Varētu atlikt daļas pensiju kapitāla izņemšanu no investīciju portfeļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lai pasargātu cilvēkus, kas tagad pensionējas, no negatīvajām sekām pensiju 2. līmeņa ieguldījumu ienesīgums krituma dēļ, iespējams, pagaidu risinājums būtu atlikt daļas pensiju kapitāla izņemšanu no investīciju portfeļiem, intervijā Latvijas Radio sacīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāts Andris Šuvajevs ("Progresīvie").

Tā kā pensiju otrā līmeņa uzkrājumiem 2022. gadā kopējais neto aktīvu apjoms samazinājās par 5,4% un ieguldījumu ienesīguma rādītāji kritās, sasniedzot vidēji -14,1%, valsts fondēto pensiju otrā līmeņa uzkrājumu pārvaldību kopsēdē apspriedīs Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas un Sociālo un darba lietu komisijas.

Minētā ienesīguma krituma dēļ cilvēkiem, kas pensionējas šobrīd vai nesen pensionējās, otrā līmeņa uzkrājums ir mazākā vērtībā. "Tas, protams, ir nepatīkami, jo šie cilvēki darījuši visu pareizi. Viņi ieguldījuši konservatīvajā plānā, un tieši konservatīvie plāni uzrāda lielākos zaudējumus," sacīja Šuvajevs.

Saeimas komisiju sēdē deputāti vēlas saprast situāciju un to, vai tai ir pagaidu raksturs, vai arī tāda saglabāsies ilgāku laiku, kas nozīmētu nepieciešamību pēc fundamentālākiem risinājumiem, sacīja deputāts.

Viņaprāt, viens no risinājumiem varētu būtu pensiju kapitāla izņemšanas atlikšana. "Iespējams izņemt pensijas daļu, kas nepieciešama nākamajam gadam, bet to visu atlikušo pensijas kapitālu atstāt, īpaši otro līmeni, investīciju portfelī. Un tad cerēt, ka nākamā gada laikā finanšu rādītāji uzlabotos," sacīja Šuvajevs.

KONTEKSTS:

2022. gads valsts fondēto pensiju shēmā jeb pensiju 2. līmenī ir noslēdzies ar kopējo uzkrājumu apjomu 5,7 miljardu eiro apmērā. Ieguldījumu ienesīguma rādītāji pagājušajā gadā kritās, sasniedzot vidēji -14,1%. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti