Panorāma

Tiesā biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" aktīvisti

Panorāma

Panorāma

Pasta nodaļu slēgšana apturēta vien uz laiku

Pasta nodaļu likteni izlems līdz aprīlim

Latvijas Pasta reforma pagaidām ir apturēta pilnībā, un neviena pasta nodaļa no jauna netiks slēgta. Bet tās, kuru darbība pārtraukta, – paliks slēgtas, trešdien, 28. februārī, informēja Latvijas Pasta valde, padome un satiksmes ministrs.

Pirms nodaļu slēgšanas pasts apņēmies vērtēt katras nodaļas pieprasījumu, iedzīvotāju skaitu apkārtnē un ņemt vērā attālumu līdz citai pasta nodaļai.

"Mēs šobrīd neslēgsim nevienu pasta nodaļu, līdz nebūs skaidrības par to, kā šis nodaļu tīkls izskatīsies Latvijā kopumā. Vai visas būs Latvijas Pasta fiziskās nodaļas, vai, iespējams, tie būs mūsu darbinieki, kas atradīsies kādās citās telpās un sniegs šos pakalpojumus," skaidroja Latvijas Pasta valdes priekšsēdētāja Beāte Krauze-Čebotare.

Tagad, kā to dēvē pastā, domu apmaiņas darbnīcās līdz aprīlim tiks izstrādāts jaunais koncepts, kuru aprīlī arī prezentēšot.

Satiksmes ministrs Kaspars Briškens ("Progresīvie") piebilda, ka par derīgiem tiks atzīti tikai tie varianti, kas nenozīmētu pasta pakalpojumu pieejamības mazināšanos.

Vismaz pagaidām darbu turpinās šīs 176 pasta nodaļas. Iepriekšējais plāns paredzēja slēgt vairāk nodaļu nekā saglabāt.  

Bet – pēdējo divu gadu laikā jau slēgtas vairāk nekā 60 pasta nodaļas. Visvairāk nodaļu slēgts Zemgalē un Latgalē. Dažas no nodaļām slēgtas pavisam nesen, jau rēķinoties ar reformu, kura apturēta.  

Tagad nekas netiks nedz slēgts, nedz atvērts saka Latvijas Pastā. Esot nepieciešams laiks, lai izstrādātu koncepciju, kā nodrošināt visus pasta pakalpojumus. Bet nojaušams, ka nodaļu slēgšana tāpat sekos.

"Tas ir brīvais tirgus un brīva konkurence. Šādos apstākļos jebkurai kapitālsabiedrībai ir jāstrādā, ja ne ar nulles iznākumu, tad ar peļņu. Šeit šī nianse par sociālo empātiju tika palaists garām," norādīja VSIA "Latvijas pasts" padomes priekšsēdētājs Kaspars Rokens.

"Šeit jāatrod līdzsvars starp komerciālo rentabilitāti un šo kritiski svarīgo sabiedrisko funkciju," norādīja ministrs.

KONTEKSTS:

"Latvijas pasts" bija lēmis slēgt vai reorganizēt 105 no 176 pasta nodaļām visā valstī. Tas publiskajā telpā raisīja sašutumu. Vietnē "manabalss.lv" tika sākta parakstu vākšana, lai lēmumu apturētu.

Satiksmes ministrija uzdeva "Latvijas pasta" padomei atkārtoti izvērtēt ieceri, un uzņēmums lēma apstādināt plānu par nodaļu slēgšanu. 7. februārī padome atkāpās no amata.

Vienlaikus "Latvijas pasta" vadītāja Beāte Krauze-Čebotare atklāja, ka, samazinoties vēstuļu un abonētās preses daudzumam, valsts uzņēmums "Latvijas pasts" nonācis finansiāli smagā situācijā. Nepārveidojot nodaļas un saglabājot esošo tīklu, uzņēmumam nāktos strādāt ar zaudējumiem, kā rezultātā būtu jāprasa papildu finansējums no valsts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti