Mājokļu trūkuma mazināšanai Valmierā taps divi jauni daudzdzīvokļu īres nami

Viena no problēmām, kas Valmierā aktuāla ir jau ilgāku laiku, ir nepietiekams dzīvojamais fonds. Pirms septiņiem gadiem Valmierā tika uzbūvēti pirmie divi daudzdzīvokļu īres nami ar 150 dzīvokļiem, taču pieprasījums vēl joprojām ir liels, tāpēc šogad sāksies vēl divu jaunu īres namu būvniecība. 

Mājokļu trūkuma mazināšanai Valmierā taps divi jauni daudzdzīvokļu īres nami
00:00 / 04:05
Lejuplādēt

Maza izvēle un galvaspilsētas cenas

Tiek lēsts, ka ik dienu uz darbu Valmierā iebrauc ap 7000 cilvēku gan no Valmieras novada, gan apkārtējiem novadiem, daudz ir arī gribētāju dzīvot pilsētā, taču šobrīd atrast dzīvokli, ko īrēt, ir diezgan sarežģīti, savukārt īres cenas neatpaliek no galvaspilsētas cenu līmeņa.

"Paskatoties, kāds tas dzīvokļu tirgus vai īres piedāvājums Valmierā ir, tad vai nu viņi ir mazliet neadekvāti īres ziņā, vai neatbilstoši jauno ģimeņu prasībām, bet jaunās ģimenes grib un vēlas pārvākties uz Valmieru," vērtēja viena no jau esošo īres namu iemītniecēm Aija Kurtiša. "Šis personīgi mūsu ģimenei nāca kā ļoti labs risinājums, jo mēs pārvācāmies uz Valmieru un sākām dzīvot tādā pavisam mazā vienistabas dzīvoklītī; līdz ar ģimenes pieaugumu auga arī prasības pēc lielākām telpām, šis bija labs, ātrs risinājums iekļūt uzreiz tādā labā dzīves vietā."

SIA "Valmieras namsaimnieks" valdes loceklis Ilmārs Skādulis stāstīja, ka interese par šiem dzīvokļiem ir pat ļoti liela.

"Tiklīdz kāds dzīvoklis esošajos īres namos atbrīvojas, tad viena lieta ir vai nu uzņēmumi, kuri rindā stāv kādi desmit un gaida, vai otrs, mēs arī laižam brīvajā tirgū, tad vidēji 4–5 pretendenti uz katru dzīvokli piesakās. Tomēr šie īres nami ir energoefektīvāki, līdz ar to vidēji kādus 50 eiro, ja jāīrē tepat pilsētā, sanāk maksāt mazāk," sacīja Skādulis.

Būtisks atbalsts ir valsts programma mājokļu būvniecībai reģionos

Drīzumā blakus jau esošajiem īres namiem taps vēl divi.

"Kopā 120 dzīvokļi, pieprasījums vairāk ir pēc trīsistabu dzīvokļiem, tad nu esam lēmuši, ka jaunajos īres namos būs 50 divistabu, 60 trīsistabu  un 10 četristabu dzīvokļi," pauda Skādulis.

Šobrīd, kad izmaksas būvniecībā ir augušas, būtiska ir valsts atbalsta programma mājokļu būvniecībai reģionos.

"[Valsts attīstības finanšu institūcijas] "Altum" programma tomēr ir daudz labāka nekā tirgus situācija, jo caur "Altum" ir iespēja piesaistīt kredītresursus ar 0,69% likmi, tirgū, ja skatāmies, – 5–6%. Iepriekšējā reizē tas bija tāds pilotprojekts, tādi celmlauži Latvijā, nu tad šobrīd ir nācis tas 30% atbalsts attiecināmām izmaksām, bet tas arī uzliek savas saistības, ka 30 gadu periodā mums jānosedz šis kredīts, un pēc šī kredīta beigām puse no īres maksas aizies kopējā mājokļu fondā, par kuru it kā ir doma, ka būs iespēja celt atkal jaunus īres namus. Tas sāpīgākais tādam privātam investoram ir tas, ka nav beigu termiņš šīm iemaksām, līdz ar to sanāk, ka gan bērniem, gan mazbērniem būs jāturpina maksāt," atzīmēja "Valmieras namsaimnieks" valdes loceklis.

Mājokļu trūkumu līdz galam neatrisinās

Lai risinātu mājokļu pieejamību, janvārī Valmieras novada pašvaldība sāka izsolīt pirmos dzīvokļus Sedā, kas ir pusstundas braucienā no Valmieras, tiesa, dzīvokļi gan ir nolietoti un sliktā stāvoklī, bet toties tos var iegādāties par zemu cenu. 

Valmieras novada domes priekšsēdētājs Jānis Baiks ("Valmierai un Vidzemei") stāstīja, ka interese ir bijusi arī par šiem dzīvokļiem. Savukārt, runājot par jaunu īres namu būvniecību, tad, kā stāstīja Baiks, šis jautājums aktualizēts arī Eiropas Savienības Reģionu komitejā.

"Tika pieņemta starp Eiropas pašvaldību deputātiem rezolūcija Eiropas Parlamentam par to, ka būtu jāveido speciāla mājokļu politika un mājokļu fonds, jo visi atzīst, ka pašvaldības vairs īsti netiek galā ar šo problēmu, jābūt ir dažādiem atbalsta mehānismiem un arī vienotai politikai, ko īstenot, lai varētu mājokļus attīstīt, un tas ir vairāk domāts ārpus metropolēm, ārpus ļoti lielām pilsētām, tieši reģionos. Un, tā kā šāda rezolūcija tika pieņemta, tālākais ir jautājums, vai Eiroparlaments to sadzirdēs," norādīja Baiks.

Paredzēts, ka jaunie īres nami līdz ziemai jau varētu būt zem jumta, bet arī tie mājokļu problēmu Valmierā vēl neatrisinās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti