Polijas un Ukrainas domstarpības par graudu eksportu sarūk, ukraiņi sola pārskatīt PTO iesniegto prasību

Pēc nesenās domstarpību saasināšanās Polija un Ukraina ir atgriezušās uz sarunu ceļa abu valstu konfliktā par Ukrainas graudu eksportu. Par to trešdien pēc tiešsaistē rīkotās tikšanās ar Ukrainas agrārās politikas un pārtikas ministru Mikolu Solski paziņoja Polijas lauksaimniecības ministrs Roberts Telus. 

Polijas valdības pārstāvis arī norādīja, ka Varšavas nostāja paliek nemainīga – Ukrainas graudi nedrīkst ietekmēt Polijas tirgu. 

"Ukrainas puse ļoti labi saprata mūsu argumentus un to, ka mums jātiek galā ar šogad novākto ražu. Tāpat es vērsos pie Ukrainas kolēģiem ar lūgumu atsaukt Kijivas iepriekš iesniegto sūdzību Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO)," norādīja Telus. 

"Šī ir nepamatota sūdzība. Ukrainas agrārās politikas ministrs paziņoja, ka ar Ukrainas ekonomikas ministru apspriedīs jautājumu par tās atsaukšanu." 

Ministrs arī teica, ka Polija un Ukraina ir apspriedusi ukraiņu graudu tranzīta jautājumus:

"Esam sarunu finiša taisnē ar Lietuvu par pārbaužu procedūru novirzīšanu no Polijas–Lietuvas robežas uz ostu Lietuvā. Pēc šīm pārbaudēm Ukrainas graudi tiks transportēti ārpus Eiropas Savienības robežām," uzsvēra Telus.

KONTEKSTS:

Polija un četras citas Centrāleiropas valstis lūdza Eiropas Savienības palīdzību, lai novērstu Ukrainas lēto graudu ietekmi.

Kopš Krievijas pilnā mēroga iebrukuma graudu un citas produkcijas eksports caur Ukrainas ostām bija apgrūtināts, tādēļ tika meklēti citi alternatīvie ceļi.

Ukrainas graudu eksports turpinājās caur Eiropas Savienību tranzītā uz citām valstīm, taču loģistikas problēmu dēļ graudi bija uzkrājušies un samazinājuši vietējās produkcijas cenas, kas izraisīja lauksaimnieku protestus.

Eiropas Komisija 15. septembrī atcēla Ukrainas graudu importa aizliegumu, taču Polija, Ungārija un Slovākija paziņoja, ka turpinās to piemērot.

Nesaskaņas starp Poliju un Ukrainu pastiprinājušās pirms Polijas parlamenta vēlēšanām, kas gaidāmas 15. oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti