Zemu nodokļu vai beznodokļu valstu sarakstā iekļauj Krieviju

Zemu nodokļu vai beznodokļu valstu un teritoriju saraksts no 1. jūlija tiks papildināts ar Britu Virdžīnu salām, Kostariku, Māršala Salām un Krieviju, otrdien, 27. jūnijā, apstiprināja valdība. Finanšu ministrija (FM) aicina nodokļu maksātājus pievērst uzmanību darījumiem ar personām, kas atrodas, ir izveidotas vai nodibinātas šajās teritorijās. 

Valstu un teritoriju saraksts veidots, lai novērstu nodokļu sistēmas ļaunprātīgas izmantošanas iespējas. 

Šobrīd zemu nodokļu vai beznodokļu valstis un teritorijas ir noteiktas Angiljas teritorija, ASV Guamas teritorija, ASV Samoa teritorija, ASV Virdžīnu salu teritorija, Bahamu Sadraudzība, Fidži Republika, Palau Republika, Panamas Republika, Samoa Neatkarīgā Valsts, Tērksas un Kaikosas salu teritorija, Trinidādas un Tobāgo Republika, Vanuatu Republika. Valstu sarakstu veido Eiropas Savienība (ES).

Latvijā ir noteikts speciāls nodokļa maksāšanas režīms (aizsargpasākumi) gadījumos, kad tiek veikti darījumi ar personām, kas atrodas, ir izveidotas vai nodibinātas zemu nodokļu vai beznodokļu valstīs un teritorijās.

Piemēram, ir pienākums ieturēt nodokli izmaksas brīdī, liegums nodokļa bāzes samazināšanai attiecībā uz ienākumu, kas gūts no akciju atsavināšanas, noteikts darījumus ar šādām personām uzskatīt par darījumiem ar saistītām personām, kā arī piemērot kontrolēto ārvalstu uzņēmumu noteikumus.

Lai piemērotu minētos aizsargpasākumus, Valsts ieņēmumu dienests (VID) pastiprināti uzrauga darījumus, ko nodokļa maksātājs veic ar darījuma partneriem, kuri atrodas, ir izveidoti vai nodibināti zemu nodokļu vai beznodokļu valstīs un teritorijās. Tāpat šādos gadījumos pastāv paaugstināts audita veikšanas risks.

KONTEKSTS:

Zemu nodokļu vai beznodokļu valstu un teritoriju sarakstu ES Padome izveidoja 2017. gadā. Tā mērķis ir apzināt jurisdikcijas, kas nodokļu nolūkos nesadarbojas, kā arī novērst nodokļu sistēmas ļaunprātīgas izmantošanas iespējas.

Šobrīd Ministru kabineta noteikumos ietvertas 12 teritorijas, kas no 1. jūlija tiks papildinātas vēl ar četrām teritorijām: Britu Virdžīnu salām, Kostariku, Māršala Salām un Krieviju. FM aicina uzmanīgi vērtēt darījumus ar personām, kas atrodas, ir izveidotas vai nodibinātas šajās teritorijās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti