Dienas ziņas

Bankas aicina operatorus aktīvāk apkarot telefonkrāpniekus

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Lauksaimnieki gatavojas ražas novākšanai

Laikapstākļi lauksaimniekiem vieš cerības par lopbarības apjomu

Ilgstošais sausums vasaras sākumā graudu ražai ir nodarījis lielu postu, tomēr aizvadīto dienu lietus ir būtiski uzlabojis situāciju ar lopbarību. Lauksaimnieki gatavojas ražas novākšanai.

Biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs Jānis Lazdiņš norādīja, ka piena un gaļas lopkopības saimniecībām lietus radījis cerību, ka atāls ataugs pietiekamā apjomā un lopbarības pietiks. Sliktāka situācija ir graudkopībai.

"Sliktā lieta ir tā, ka šobrīd pēc jūnija lielajiem karstumiem un sausuma perioda graudkopības saimniecībās ļoti strauji gatavojās, dažkārt bija platības, kuras vienkārši nokalta. Tajās, kas nokalta, protams, ka šis lietus neko vairs nedod.  (..) Šobrīd, kad mēs jau bijām gatavi braukt uz lauka un vākt ražu, sākās lietus periodi, kas var diezgan bēdīgi beigties ar to, ka vēl pasliktinās kvalitāti graudaugu platībām, kuras spēja pārdzīvot sausumu. 

Šodien situācija nav kritiska. Ja laika prognozes piepildīsies tādas, kādas šobrīd plānojas, šodien lielākā lietus fronte ir pārgājusi pāri un iestāsies sausuma periods un pat siltāks laiks uz nedēļas nogali, tad intensīvi notiks labības vākšana. 

Bet jāatzīst, ka visi kultūraugi būs nogatavojušies gandrīz vienlīdz, līdz ar to būs kuļami gan ziemas kvieši, gan zirņi, gan rapsis. Visas labības varēs vienlaicīgi kult, kas ir arī liels izaicinājums," atzīmēja Lazdiņš.

KONTEKSTS:

Biedrības "Zemnieku saeima" sausuma dēļ aicinājusi valdību izsludināt ārkārtējo situāciju. Arī Latgales Ražojošo lauksaimnieku apvienība Zemkopības ministrijai ir nosūtījusi aicinājumu izsludināt ārkārtējo situāciju, kas ļautu īstenot vairākus atbalsta pasākumus sausuma negatīvo seku pārvarēšanai. 

Bet Krīzes vadības padome 13. jūlijā neatbalstīja vairāku lauksaimnieku organizāciju priekšlikumu izsludināt ārkārtējo situāciju lauksaimniecībā, jo nozares prasības ir iespējams risināt bez tās pasludināšanas. Taču padome atbalstīja vairākus pasākumus, lai lauksaimniekiem mazinātu salnu un sausuma radītos zaudējumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti