Latvijai dalība «Expo 2025» Japānā izmaksās aptuveni 5,6 miljonus eiro; Baltijas valstu paviljons būs bez Igaunijas

Latvijai dalība starptautiskajā izstādē "Expo 2025", kas no 2025. gada 13. aprīļa līdz 13. oktobrim norisināsies Japānas pilsētā Osakā, izmaksās 5,65 miljonus eiro, aprēķinājusi Ekonomikas ministrija (EM). Latvija izstādē piedalīsies kopīgā Baltijas paviljonā ar Lietuvu, bet Igaunija lēmusi izstādē nepiedalīties. 

ĪSUMĀ:

  • Starptautiskā izstāde "Expo 2025" Japānas pilsētā Osakā norisināsies no 2025. gada 13. aprīļa līdz 13. oktobrim.
  • Valdība Latvijas dalību izstādē konceptuāli atbalstīja 2022. gadā.
  • Izstādē tiks veidots kopīgs Baltijas valstu paviljons, kurā Igaunijas gan nebūs, jo tā savu dalību budžeta taupības dēļ atteica.
  • Latvijai dalība izstādē izmaksās aptuveni 5,6 miljonus eiro.
  • EM dalībai izstādē prognozē labvēlīgu ietekmi uz ekonomiku un sadarbības iespējām.
  • EM aicina Latviju pievienoties Starptautiskajam Izstāžu birojam.

Izstādes "Expo 2025" mērķis ir veicināt starptautisko ekonomisko un diplomātisko sadarbību, teikts EM sagatavotajā informatīvajā ziņojumā, kas otrdien, 24. oktobrī, prezentēts valdības sēdē.

"Izstāde dos iespēju dalībvalstīm katrai savā unikālā veidā parādīt to sniegto ieguldījumu nākotnes izaugsmē caur sasniegumiem ekonomikā, tehnoloģijās, kultūrā un sociālajā dzīvē. Tāpat izstāde sniegs iespēju starptautiskajām organizācijām, nevalstiskajām organizācijām un nodibinājumiem rast sasaisti ar valstīm, dalīties ar idejām un viedokļiem," norādījusi EM.

Paredzams, ka izstādi Japānā apmeklēs apmēram 28 miljoni viesu. Izstādes tēma ir "Nākotnes sabiedrības veidošana mūsu dzīvei".

Līdz šī gada martam dalību izstādē apstiprinājušas 153 valstis.

Plānos kopīgs Baltijas paviljons bez Igaunijas

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) ir panākusi konceptuālu vienošanos ar Lietuvas pārstāvjiem par kopīga Baltijas paviljona izveidi, bet Igaunija šī gada maijā ir atteikusi savu dalību izstādē. Šādu lēmumu Igaunijas valdība pieņēma, lai samazinātu valsts budžeta tēriņus.

Igaunija tādējādi būs vienīgā Eiropas Savienības valsts, kas izstādē Japānā nepiedalīsies.

Neskatoties uz to, Latvija un Lietuva izstādē pārstāvēs kopīgu Baltijas paviljonu, līdzīgi kā to darīs arī citas valstis, piemēram, Zviedrija, Norvēģija, Somija, Dānija un Islande, apvienojoties Ziemeļvalstu paviljonā.

Dalība izmaksās aptuveni 5,6 miljonus eiro

EM aprēķinājusi, ka Latvijai dalība "Expo 2025" izmaksās aptuveni 5,65 miljonus eiro. Līdzekļi pēc valdības apstiprinājuma tiks piešķirti no EM budžeta.

""Expo 2025 Osaka" ir būtisks atbalsts gan eksporta veicināšanai, gan investīciju piesaistei, gan inovāciju projektu, gan jaunu ekosistēmu un vērtību ķēžu veidošanai, tostarp iespēja pozicionēt Latviju tālajos eksporta tirgos un veicināt Latvijas starptautisko atpazīstamību," norādījusi EM.

No finansējuma lielākā daļa – 1,93 miljoni eiro – nepieciešami satura koncepcijas un paviljona darbības plāna izstrādei, savukārt ekspozīcijas dizaina un paviljona iekārtojuma izstrāde izmaksātu 1,48 miljonus eiro.

Darbinieku izmaksās EM aprēķinājusi 1,34 miljonus eiro, komunālajos maksājumos – 455 tūkstošus eiro, bet puse Baltijas paviljona īres izmaksātu 193 tūkstošus eiro.

Vienlaikus EM uzsvērusi, ka šos aprēķinus nevar uzskatīt par gala variantu, jo

tie veikti, izmantojot informāciju par Latvijas dalību Apvienotājos Arābu Emirātos (AAE) notikušajā "Expo 2020 Dubai".

Prognozē izstādes labvēlīgu ietekmi uz ekonomiku

EM paredz, ka "Expo 2025" Japānā klātienē piedalītos vairāk nekā 70 Latvijas uzņēmumu, bet neklātienē vai netieši izstādē iesaistītos pat 200 uzņēmumu.

Latvijas eksports uz Japānu 2028. gadā varētu pieaugt par 50 miljoniem eiro, savukārt Japānas izcelsmes investīcijas – par 30 miljoniem eiro.

Ja Latvija piedalītos izstādē, līdz 2026. gadam Latvijā tiktu reģistrēti 15 Japānas jaunuzņēmumi un tehnoloģiju jomā tiktu noslēgti vismaz divi  kopīgi projekti ar Japānu, ziņojumā paredzējusi EM.

EM uzsvērusi, ka Japāna ir Latvijai nozīmīgs tirdzniecības partneris Āzijā. Abas valstis vieno dinamisks ekonomiskais dialogs un regulāra uzņēmēju sadarbība. 2022. gadā Latvijas kopējais tirdzniecības apgrozījums ar Japānu bija 123 miljoni eiro, kas ierindoja Japānu 43. vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru starpā. Kopējais eksports uz Japānu bija 86 miljoni eiro, kas veido 0,3% no Latvijas kopējā eksporta, savukārt preču un pakalpojumu imports – 37 miljoni eiro, kas veido 0,1% no Latvijas importa.

Kā valdības sēdē norādīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (Zaļo un Zemnieku savienība), pēc dalības izstādē AAE 2021. gada oktobrī ekonomiskais pienesums Latvijai bijis jūtams – salīdzinot ar 2021. gadu, eksports uz AAE 2022. gadā pieaudzis par 52%. Papildus tiešajiem ieguvumiem no sadarbības ar AAE tika stiprinātas saites arī ar citām reģiona valstīm, īpaši ar Saūda Arābiju, kas ir nozīmīgākais ekonomiskais spēks Tuvo Austrumu reģionā, norādīja EM.

Tolaik izstādē piedalījās 443 Latvijas uzņēmumi, nodibināti 3182 jauni biznesa kontakti, noslēgti 35 līgumi.

Aicina pievienoties Starptautiskajam Izstāžu birojam

EM ziņojumā aicina Latviju pievienoties Starptautiskajam Izstāžu birojam, kas kopš 1931. gada uzrauga un regulē pasaules "Expo" izstāžu organizāciju.

Starptautiskā Izstāžu biroja dalībvalstij ir iespēja balsot par tai labvēlīgu valsti kā nākamo "Expo" organizētājvalsti, kā arī atlaide paviljona īrei izstādē, iespēja piedalīties un balsot par paviljona operacionāliem jautājumiem un izdevīgāku lēmumu pieņemšanu izstādes norises laikā, norādījusi EM.

Lai Latvija iestātos un nodrošinātu dalību Starptautiskajā Izstāžu birojā, EM jāsaņem Ministru kabineta deleģējumu uzņemties ilgtermiņa saistības.

"Pēc pozitīva Ministru kabineta lēmuma EM sadarbībā ar Ārlietu ministriju varētu uzsākt procesa virzību par Latvijas iestāšanos Starptautiskajā Izstāžu birojā," norādījusi EM.

Tiesa, šī gada novembrī gaidāmajā balsojumā par "Expo 2030" organizētājvalsti Latvija vēl nevarētu piedalīties, ņemot vērā iestāšanās procedūru.

Dalība Starptautiskajā Izstāžu birojā Latvijai ik gadu izmaksātu 9600 eiro. Lai Latvija kļūtu par organizācijas dalībvalsti, tai jāpievienojas 1928. gada konvencijai par starptautiskajām izstādēm.

Valdība Latvijas dalību starptautiskajā izstādē "Expo 2025" Japānas pilsētā Osakā konceptuāli atbalstīja 2022. gada janvārī. Izstāde norisināsies uz mākslīgi veidotas Jumešima salas, kas atrodas Osakas krastmalā, 14 kilometru attālumā no Osakas pilsētas centra. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti