Siliņas neatliekamie darbi: «Sadales tīklu» tarifi, kredītprocenti un inflācija pārtikai

"Sadales tīklu" tarifi, kredītprocenti un inflācija pārtikai – tie būs neatliekamie darbi, ja premjera amatā apstiprinās Eviku Siliņu ("Jaunā Vienotība"), kuru ceturtdien, 24. augustā, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs aicināja izveidot nākamo valdību. 

"Es plānoju sākt ar neatliekamajiem darbiem, kas ir izdarāmi līdz šā gada beigām. Tas ir jautājums par "Sadales tīkliem", hipotekāro kredītu procentiem un inflāciju pārtikas precēm. Protams, valdības rīcības plāns nākamajiem trīs gadiem un tās lietas, ko piedāvās koalīcijas partneri," ieskicēja premjera amata kandidāte.

Siliņa atzina, ka, saņemot Valsts prezidenta rīkojumu Nr. 2 par viņas nominēšanu premjera amatam, gaidāms liels darbs, lai Latvijas valsts ārējā un iekšējā drošība paliktu absolūta prioritāte.

"Mums būs jāiegulda papildu finanšu resursi un jāatrod cilvēku resursi, lai varētu parūpēties par mūsu drošību,"

uzsvēra Siliņa. Ja būs drošība, varēs celt arī valsts labklājību, viņa piebilda.

Savukārt Valsts prezidenta iepriekš izvirzīto mērķi līdz 2030. gadam Latvijā sasniegt Eiropas Savienības valstu vidējo labklājības līmeni Siliņa nodēvēja par "gana ambiciozu".

"Sasniegt tādu mērķi var tad, ja ir labs saturs skolā, bērniem ir saprotama izglītības sistēma, ir skolotāji, kas var iemācīt, sabiedrībai ir pieejama veselības aprūpe, nav šo garo rindu. Un mums ir svarīgi arī cilvēktiesību jautājumi, lai mēs būtu iekļaujoša sabiedrība, kurā katrs jūtas piederīgs un vajadzīgs Latvijai," prioritātes turpināja uzskaitīt Siliņa.

Tāpat viņa gribētu mazināt birokrātiju valsts pārvaldē. Arī banku un finanšu institūciju konkurence ir viena no premjera amata kandidātes prioritātēm – lai būtu pieejams papildu finansējums gan uzņēmējiem, gan iedzīvotājiem.

Vēl viena prioritāte būs veselības nozares finansējums. "Šajā koalīcijā visiem ir skaidrs, ka šo jautājumu nevar atstāt neatrisinātu. Par papildu finansējumu būs jāvienojas – jāskatās, cik liels apmērs vēl šogad ieguldāms vai nākamgad," teica Siliņa.

Vienlaikus viņa akcentēja, ka potenciālajam veselības ministram būs jāatbild par to, kā šo finansējumu tērējam: "Ja sabiedrība tik lielu finansējumu iegulda veselības aprūpē, tad pakalpojumiem ir jābūt labākiem. Ir katram jājūt, ka varam tikt ātrāk pie ārsta, nav jāgaida tik garās rindās."

KONTEKSTS:

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs ceturtdien, 24. augustā, nominēja līdzšinējo labklājības ministri, Saeimā lielākās frakcijas "Jaunā Vienotība" izvirzīto premjera amata kandidāti Eviku Siliņu ("Jaunā Vienotība") veidot nākamo valdību. 

Siliņa piektdien sāks individuālas sarunas ar četriem potenciālajiem koalīcijas partneriem. Piecu partiju koalīcija ir maz ticama, un valdību, visdrīzāk, veidos četras partijas – "Jaunā Vienotība", "Apvienotais saraksts", Zaļo un Zemnieku savienība un vai nu Nacionālā apvienība, vai "Progresīvie". 

Ministru kabineta sastāvs ir jāapstiprina Saeimā, un to plānots izdarīt līdz septembra vidum.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti