ECB vadītāja Lagarda brīdina par «negatīvajiem riskiem» eirozonai

Eiropas Centrālās bankas (ECB) vadītāja Kristīna Lagarda brīdinājusi, ka nesenie finanšu satricinājumi saistībā ar nedienām bankās var palielināt eirozonas "negatīvos riskus".

Trīs reģionālo ASV aizdevēju sabrukums un Šveices bankas "Credit Suisse" pārņemšana ir izraisījusi satricinājumu pasaules tirgos un izraisījusi bažas par banku sektora krīzi.

Lagarda sacīja, ka jaunākajās ECB prognozēs, kas pazemināja inflācijas prognozes un paaugstināja izaugsmes prognozes šim gadam, nav ņemti vērā nesenie satricinājumi.

Viņa norādīja, ka pašreizējā spriedze ir radījusi jaunus lejupvērstus riskus un padarījusi riska novērtējumu neskaidrāku.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka politikas veidotājiem joprojām jākoncentrējas uz augstās inflācijas savaldīšanu. Saskaroties ar "lielo nenoteiktību", turpmākie lēmumi būs atkarīgi no datiem, viņa sacīja, un atturējās no skaidra solījuma, ka procentu likmes tiks paaugstinātas.

ECB procentu likmes paaugstina, mēģinot mazināt inflāciju. Iepriekš galvenā bāzes procentlikme paaugstināta pērn decembrī līdz 2,5% un pēc tam šogad februārī līdz 3%, un martā – līdz 3,5%.

Gaidāms, ka martā likmju pieaugums nebūs pēdējais paaugstinājums. Iemesls tālākam procentu likmju kāpumam ir tas, ka eirozonas inflācija februārī sarukusi mazāk, nekā prognozēja daudzi ekonomisti. Lai gan enerģijas cenas krīt, pakalpojumu, preču un pārtikas cenu kāpums turpinās. ECB vēlas, lai inflācija atgriežas pie nepieciešamajiem 2%.

ECB procentlikmes kāpums netieši sadārdzina arī iedzīvotāju hipotekāro kredītu maksājumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti