Šveicē banka «UBS» pārņems grūtībās nonākušo «Credit Suisse»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šveices banka "UBS" iegādāsies grūtībās nonākušo "Credit Suisse" banku. Atbalstu darījumam sniegs valdība un Centrālā banka.

Šveices prezidents Alēns Bersē norādīja, ka vairs nav iespējams atjaunot uzticību "Credit Suisse" un bija absolūti nepieciešams ātrs un stabilizējošs risinājums.

Lai samazinātu riskus, pārņemšanas laikā valdība izsniegs "UBS" garantiju deviņu miljardu Šveices franku jeb vairāk nekā 9,1 miljarda eiro apmērā.

Savukārt Centrālā banka atbalstīs pārņemšanas darījumu ar 101,4 miljardu eiro ārkārtas likviditātes palīdzību abiem aizdevējiem.

Tā ir nozīmīgākā banku apvienošanās Eiropā kopš finanšu krīzes pirms 15 gadiem.

Pirmdienas rītā gan "UBS" bankai, gan vairākām citām lielām Eiropas bankām samazinājās akciju vērtība. Tomēr amatpersonas joprojām mierina, ka tiek sperti visi vajadzīgie soļi, lai pašreizējā nestabilitāte nepārvērstos par pasaules finanšu krīzi.

"UBS" bankas vadītājs Ralfs Hamers sacīja, ka uztver konkurentes pārņemšanu ar dalītām jūtām, un norādīja, ka apvienotās bankas bizness būs mazāk riskants.

"No vienas puses, šodien ir skumja diena, jo neviens nevēlējās nokļūt šādā situācijā. No otras puses, tā ir laba diena Šveices finanšu centram, jo mēs pildām savus pienākumus. Mēs uzņemamies atbildību un šādi parādam pasaulei, ka esam uz to spējīgi. Līdz ar to mēs sniedzam stabilitāti un drošību mūsu finanšu centram un starptautiskajiem tirgiem, kā arī mūsu klientiem un kolēģiem no "Credit Suisse"," sacīja Hamers.

Tikmēr, reaģējot uz ziņām par banku akciju cenu kritumu, Eiropas Centrālā banka uzsvērusi, ka Eiropas finanšu sistēma ir noturīga un ar pietiekamu likviditāti. 

KONTEKSTS:

"Credit Suisse" ir viena no 30 bankām pasaulē, kas ir pārāk lielas, lai ļautu tām bankrotēt. Pērn tai bija lielākie zaudējumi kopš 2008. gada finanšu krīzes – 7,5 miljardi eiro, bankas akciju vērtība kritusies, tās liels akcionārs atteicās papildus investēt bankā.

"Credit Suisse" paziņoja, ka no centrālās bankas aizņemsies līdz 51,4 miljardiem eiro. Pēc šī paziņojuma "Credit Suisse" akciju vērtība kāpa par 40%. Analītiķi gan pieļāva, ka bankas nepatikšanas, visticamāk, beigsies ar to, ka kredītiestādi pārņems tās konkurente – lielākā Šveices banka "UBS Group AG".

Analītiķi mierina, ka banku sektorā nav gaidāma krīze kā 2008. gadā.  Izskan arī viedokļi, ka banku nedienās vainojama gan procentu likmju celšana, gan nepietiekama regulatoru uzraudzība un paļaušanās, ka bankas sevi pašas lielā mērā var regulēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti