Latvijas un Igaunijas jūras vēja parka vietas izpētei tērēs teju 19 miljonus eiro

Latvijas un Igaunijas atkrastes vēja enerģijas kopprojekta "Elwind" vietas izpētei piešķirti nepilni 19 miljoni eiro. Potenciālās teritorijas izpēti plānots sākt nākamgad. Turklāt nolemts kāpināt vēja parka jaudu Latvijas teritorijā līdz 1000 megavatiem – šāda jauda līdz šim bija paredzēta abās pusēs kopā.

Valdība, 21. novembra sēdē izskatot informatīvo ziņojumu par projekta attīstību, atbalstījusi tā turpmāko virzību un uzsvērusi projekta nozīmību Latvijas enerģētiskās neatkarības nostiprināšanā, informēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA).

Eiropas Klimata, infrastruktūras un vides izpildaģentūra (CINEA) piešķīrusi kopumā 18 755 000 eiro, un valdība lēmusi šo summu ieguldīt projekta pētījumiem. 

"Šī summa ar atbalsta intensitāti 50% tiks izlietota Latvijas un Igaunijas jūras teritoriju izpētei," paskaidroja LIAA.

Valdība projekta īstenošanai piešķīra valsts līdzfinansējumu – 10 304 250 eiro.

Atbilstoši projekta budžetam no Eiropas Savienības (ES) finansējuma 9 367 500 eiro ir plānoti LIAA, bet 9 387 500 eiro – Igaunijas Vides investīciju centram. ES līdzfinansējums tiks izmantots, lai izpētītu gan Latvijas, gan Igaunijas atkrastes vēja parku teritorijas, kuru platība katrā valstī ir ap 200 km2.

LIAA uzdots organizēt projekta priekšdarbus un atkrastes vēja parka laukuma un plānotās infrastruktūras teritorijas izpēti, kā arī ietekmes uz vidi novērtējumu, kas jau ir sākta.

Ņemot vērā izpētes teritoriju lielumu un kaimiņvalstīs plānoto atkrastes vēja parku jaudu, kā arī piegādes ķēžu tendences, valdība atbalstīja ierosonājumu, ka "Elwind" projekta

Latvijas puses atkrastes vēja parka plānotā mērķa jauda būs līdz 1000 MW. Šādas jaudas atkrastes vēja parks ļaus efektīvāk piesaistīt investorus, kā arī veicinās zemāku elektronerģijas cenu reģionā, norādīja LIAA. 

Līdz šim bija plānots, ka Latvijas un Igaunijas vēja parku jauda kopā varētu sasniegt 1000 MW.

Šobrīd LIAA kopā Igaunijas Vides investīciju centru gatavo iepirkuma dokumentāciju projekta nepieciešamajiem pētījumiem, lai 2024. gada sākumā varētu iepirkt pakalpojumu sniedzējus un sākt vēja parku zonu izpēti.

Visus pētījumus paredzēts veikt līdz 2026. gadam, pēc tam plānots organizēt izsoli komersantiem, kuri vēlēsies iesaistīties projekta turpmākajā realizācijā. Projekta noslēguma termiņš plānots 2030. gadā.

"Enerģētika ir viena no tām nozarēm, kas vistiešāk ietekmē investīciju piesaisti, tādēļ tādu ilgtspējīgu zaļās enerģijas projektu realizācija kā "Elwind" ir nozīmīgs ieguldījums Latvijas tautsaimniecībā. Jau šobrīd Kurzemes piekrastes pilsētās strauji attīstās ražošana, tomēr enerģijas ietilpīgu ražotņu izveidei nepieciešamas lielākas enerģijas jaudas par konkurētspējīgu cenu," uzsvēris LIAA "Elwind" projekta nodaļas vadītājs Jānis Ločmelis.

KONTEKSTS: 

Latvijas un Igaunijas atkrastes vēja parks "Elwind" ir pēdējo gadu nozīmīgākais projekts Baltijas jūras reģionam ar lielu ekonomisko un sociālo ietekmi.

Latvijā atkrastes vēja parku paredzēts izbūvēt Kurzemes piekrastē starp Liepāju un Ventspili aptuveni 15–20 km attālumā no krasta līnijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti